Η θρυλική έπαυλη του μαικήνα των τεχνών Αλέξανδρου Ιόλα, στην Αγία Παρασκευή, χλευάστηκε, λεηλατήθηκε, καταστράφηκε αλλά τώρα η τύχη της φαίνεται ότι αλλάζει, αφού ο δήμος Αγίας Παρασκευής αποφάσισε να την αγοράσει, να την επισκευάσει να τη μετατρέψει σε Μουσείο και χώρο πολιτισμού.

Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, και έστω με καθυστέρηση 30 χρόνων το σπίτι του λένε ότι θα αξιοποιηθεί. Η σπάνια και ανυπολόγιστης αξίας συλλογή του, η οποία κάποτε αριθμούσε περισσότερα από 10.000 χιλιάδες έργα τέχνης, εξαφανίστηκε σε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο μετά τον θάνατο του, και το σπίτι του ρήμαξε.

Σήμερα λοιπόν, αφού κάποιοι από μας με άρθρα και ενοχλήσεις ασκήσαμε έντονη κριτική, ο δήμος Αγίας Παρασκευής “ξύπνησε” και θέλει να κάνει πράγματα. Στόχος του δήμου είναι κομμάτι του χώρου να αφιερωθεί στον Αλέξανδρο Ιόλα εκθέτοντας με τη βοήθεια του βιογράφου του, Νίκου Σταθούλη, σπάνιες φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα και αλληλογραφία του με μεγάλα ονόματα της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής. Τι θα βάλουν στον υπόλοιπο χώρο, ο Θεός κι΄ η ψυχή του. Ελπίζω στο «μουσείο» που θέλει να φτιάξει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής να μην  εκθέτουν έργα της συννυφάδας του δημάρχου.

Φανταστείτε, αν όλα αυτά τα έργα τέχνης που μάζευε ο Ιόλας, είχαν παραμείνει στην Ελλάδα, θα είχαμε ένα μουσείο πόλο έλξης χιλιάδων φιλότεχνων από όλο τον πλανήτηΕκτός από Αρχαιοελληνικά, Ρωμαϊκά και Βυζαντινά γλυπτά, είχε πίνακες και γλυπτά των…..

 

Διαβάστε την συνέχεια στο nikosonline.gr