ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το ελληνικό λιμοντσέλο παράγεται στη Νάξο

Η τοπική γαστρονομία του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων εκπλήσσει τους επισκέπτες της Νάξου ευχάριστα, με τον πλούτο επιλογών και εξαιρετικών προϊόντων που τους προσφέρει. Η αληθινή γευστική εμπειρία που ζει ο επισκέπτης του νησιού ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του καλού φαγητού, την ώρα που η εύφορη γη της Νάξου προμηθεύει μέχρι σήμερα το ναξιώτικο τραπέζι με αγνά και...

Νησιώτικη Φρουτάλια Με Λουκάνικα

ΥΛΙΚΑ Για 4 άτομα 500 γρ. χοιρινό λουκάνικο (κομμένα σε ροδέλες) 120 γρ. ελαιόλαδο 600 – 650 γρ. πατάτες (καθαρισμένες) 10 – 12 αυγά 30 γρ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο) Aλάτι – πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία (8-9). Προσθέτουμε τα λουκάνικα (βάζοντας και 1 κ.σ. ελαιόλαδο αν δεν έιναι φρέσκα) και τσιγαρίζουμε καλά μέχρι να πάρουν ένα βαθύ...

Μοναστηριακή συνταγή: Ρεβιθάδα στο φούρνο με σέλινο

«Οι παλιοί γέροντες έλεγαν πως ο καλός μάγειρας φαίνεται από τα ρεβίθια.», λέει ο αγιορείτης Μοναχός Νικήτας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι το μυστικό για την πιο επιτυχημένη ρεβιθάδα, είναι τα όσπρια να σιγουβράσουν. Η ρεβιθάδα είναι ένα μοναστηριακό φαγητό, το οποίοα  συνηθίζουν να σερβίρουν με ελιές και παστό ψάρι (σαρδέλες, λακέρδα κ.λπ.). Τα όσπρια, άλλωστε, αποτελούν μια από τις βασικότερες κατηγορίες...

Τσουρέκι Πασχαλινό: Γιατί το φτιάχνουμε το Πάσχα

Τσουρέκι Πασχαλινό: Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες ζυμώνουν τσουρέκια. Γιατί, όμως, φτιάχνουμε τσουρέκια το Πάσχα; Τσουρέκι Πασχαλινό: Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά, ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά...

Χαλβάς Φαρσάλων

Σπιτικός και παραδοσιακός χαλβάς Φαρσάλων Μερίδες: 12 Δυσκολία: μέτριο Υλικά συνταγής βούτυρο γάλακτος: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νισεστέ: 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη: 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό: 3 φλιτζάνια του τσαγιού αμύγδαλα: 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού, ασπρισμένα λεμόνι: 1/2 (ο χυμός του) κανέλα ζάχαρη χοντρή Εκτέλεση συνταγής Καβουρντίζετε ελαφρά τα αμύγδαλα. Διαλύετε το νισεστέ μέσα στο νερό. Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τη ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας νερό και...

Σκυριανοί αγαλιποκεφτέδες: Οι πιο σπάνιοι κεφτέδες

Οι αγαλιποκεφτέδες της Σκύρου αποτελούν κεφτέδες από αγαλίπες δηλαδή από ανεμώνες της θάλασσας, που ονομάζεται «ανεμώνα της θάλασσας». Περιέχουν επίσης κρεμμύδι, αλεύρι και μάραθα. Υλικά Αγαλίπες (Ανεμώνες της Θάλασσας – θα τις βρείτε πάνω σε βραχάκια) 3 κρεμμύδια 1 φλιτζάνι λάδι 3 κ.σ. αλεύρι 1 ματσάκι μάραθο αλάτι, πιπέρι Ελαιόλαδο για τηγάνισμα Εκτέλεση Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα μάραθα. Πλένετε πολύ...

Μπατσαριά Γιαννιώτικη – Η ηπειρώτικη χορτοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Τα Γιάννενα και γενικότερα η Ήπειρος είναι συνυφασμένα με τις πίτες. Η περιοχή φτωχική και τα υλικά λιγοστά, έτσι για να χορτάσει η οικογένεια οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν ο,τι προσέφερε η γή και η φύση. Η μπατσαριά είναι μια πίτα που γίνεται με καλαμποκίσιο αλεύρι χόρτα διάφορα  και γάλα... ας την δούμε όμως αναλυτικά! Είναι το ίδιο νόστιμη και ζεστή και κρύα. Συνοδεύεται...

Παραδοσιακά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε σε κάποιο από αυτά τα ελληνικά νησιά

Η ελληνική κουζίνα φημίζεται για τη μεσογειακή διατροφή της και τα ξεχωριστά πιάτα της σε γεύσεις που σου δημιουργούν αναμνήσεις. Πόσο μάλλον τα παραδοσιακά φαγητά στα νησιά και τα χωριά μας. Συγκεντρώσαμε τα πιο χαρακτηριστικά και νόστιμα φαγητά 9 νησιών. Σαντορίνη Φάβα: Είναι το μοναδικό παραδοσιακό φαγητό του νησιού. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η γεύση και το χρώμα...

Πανεύκολο πολίτικο Σάμαλι

Σάμαλι… πολίτικο. Ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο γλυκό. Ένα γλύκισμα, που όταν το μυρίζεις  είναι σαν να … μυρίζει … μανούλα… Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα ιδιαίτερα νόστιμο, σιροπιαστό γλυκό. Δοκιμάστε το! Υλικά συνταγής Για το σάμαλι: 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό 350 γρ. ζάχαρη 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γ. αμμωνία, σκόνη 1/2 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη 200...

Αυτά είναι τα ελληνικά φαγητά που χάθηκαν στον χρόνο

Αλλάζουν οι εποχές… Φεύγουν τα χρόνια και μαζί τους εξαφανίζονται πολλά επαγγέλματα του χθες αλλά και φαγητά. Στην περίοδο της κατοχής, που οι περισσότεροι Ελληνες ήταν φτωχοί, έφτιαχναν φαγητά με συστατικά που να μπορούν να τους κάνουν να σταθούν στα πόδια τους. Η μπομπότα, η θρεψίνη, το ζαχαρόψωμο και άλλα τρόφιμα «των φτωχών» που χόρταιναν τους Έλληνες τον περασμένο αιώνα. Η μπομπότα Γνωστή...