ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παραδοσιακά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε σε κάποιο από αυτά τα ελληνικά νησιά

Η ελληνική κουζίνα φημίζεται για τη μεσογειακή διατροφή της και τα ξεχωριστά πιάτα της σε γεύσεις που σου δημιουργούν αναμνήσεις. Πόσο μάλλον τα παραδοσιακά φαγητά στα νησιά και τα χωριά μας. Συγκεντρώσαμε τα πιο χαρακτηριστικά και νόστιμα φαγητά 9 νησιών. Σαντορίνη Φάβα: Είναι το μοναδικό παραδοσιακό φαγητό του νησιού. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η γεύση και το χρώμα...

Πανεύκολο πολίτικο Σάμαλι

Σάμαλι… πολίτικο. Ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο γλυκό. Ένα γλύκισμα, που όταν το μυρίζεις  είναι σαν να … μυρίζει … μανούλα… Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα ιδιαίτερα νόστιμο, σιροπιαστό γλυκό. Δοκιμάστε το! Υλικά συνταγής Για το σάμαλι: 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό 350 γρ. ζάχαρη 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1/2 κ.γ. αμμωνία, σκόνη 1/2 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη 200...

Αυτά είναι τα ελληνικά φαγητά που χάθηκαν στον χρόνο

Αλλάζουν οι εποχές… Φεύγουν τα χρόνια και μαζί τους εξαφανίζονται πολλά επαγγέλματα του χθες αλλά και φαγητά. Στην περίοδο της κατοχής, που οι περισσότεροι Ελληνες ήταν φτωχοί, έφτιαχναν φαγητά με συστατικά που να μπορούν να τους κάνουν να σταθούν στα πόδια τους. Η μπομπότα, η θρεψίνη, το ζαχαρόψωμο και άλλα τρόφιμα «των φτωχών» που χόρταιναν τους Έλληνες τον περασμένο αιώνα. Η μπομπότα Γνωστή...

Εκπληκτικό αγιορείτικο εκμέκ

Τα γλυκά είναι μια απόλαυση, την οποία δε χρειάζεται κάποιος να στερηθεί, καθώς υπάρχουν ορισμένες αρκετά πιο υγιεινές εκδοχές τους. Ένα από αυτα είναι και το αγιορείτικο εκμέκ. Μια μοναστηριακή γαστριμαργική απόλαυση, η οποία επιπλέον είναι και νηστίσιμη, οπότε μπορείτε να το παρασκευάσετε και σε περιόδους νηστείας. Το νηστίσιμο εκμέκ...

Τανέα (ποντιακή γιαουρτόσουπα)

Συνταγή για ποντιακή σούπα τανέα. Μια ιδιαίτερη «γιαουρτόσουπα» με ρύζι και δυόσμο  Αυτή η παραλλαγή με ρύζι συνηθίζεται στην Ελλάδα επειδή είναι εύκολο υλικό, προσιτό και οικείο.  Ωστόσο η σούπα γίνεται ακόμη καλύτερη με κους κους (και με γιαούρτι σακούλας). Συναντιέται και με το όνομα «Τανωμένος σο(υ)ρβάς» και στην παραδοσιακή εκδοχή της φτιαχνόταν με «κορκότο», ένα είδος σπασμένου σιταριού, και «πασκιτάν», γαλακτοκομικό που θυμίζει ρευστό...

Μελόπιτα Σίφνου

Μια παραδοσιακή λιχουδιά από το ιδιαίτερο νησί του Νίκου Τσελεμεντέ. Μοιάζει λίγο στη γεύση με τα κρητικά καλτσούνια, αλλά είναι λίγο πιο γλυκιά και ζουμερή. Συνηθίζεται να τη φτιάχνουν το Πάσχα, αλλά όποτε και να επισκεφθεί κανείς το πανέμορφο νησάκι των Δυτικών Κυκλάδων θα τη βρει σε όλους τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία. Εμείς την τρώγαμε σχεδόν κάθε μέρα για...

Κρητικό σφουγγάτο με κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα

Τα αβγά είναι μια εύκολη λύση και ιδιαίτερα χορταστική, ειδικά αυτό το κρητικό σφουγγάτο με τρυφερά κολοκυθάκια και βουτυράτη ξινομυζήθρα. Υλικά 2 μέτρια κολοκυθάκια, σε λεπτές φέτες 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 5-6 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένο 250γρ. πατάτες, βρασμένες 4 μεγάλα αβγά 150γρ. ξινομυζήθρα, σε μικρά κομμάτια 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο Διαδικασία Σε ένα μπολ βάζετε τις πατάτες και τις λιώνετε με ένα πιρούνι. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το...

Σφουγγάτο Κρήτης με κολοκυθάκια και πατάτες

Υλικά 700 γρ. κολοκυθάκια 500 γρ. πατάτες 400 γρ. ντομάτες 1 φλ. ελαιόλαδο 8 αβγά Αλάτι ένα τηγάνι αντικολλητικό 25 εκ. Εκτέλεση Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Βάζουμε τα λαχανικά σε τρυπητό να στραγγίσουν. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια γυρίζοντάς τα πού και πού και όταν ετοιμασθούν, τα...

Ελληνικά καλοκαιρινά φαγητά

Υπάρχουν ορισμένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας τα οποία στο μυαλό μας έχουμε συνδέσει άρρηκτα με τους μήνες του καλοκαιριού. Είναι εκείνα τα φαγητά που μπορούμε να απολαύσουμε σε μια αυλή με θέα τη θάλασσα μαζί με ουζάκι ή να τα φτιάξουμε στο σπίτι γεμίζοντας το με αρώματα Ελλάδας. του Νικόλα Γεωργιακώδη Την ιστορία εννέα εξ’ αυτών των φαγητών βρήκαμε και...

Μπακαλιάρος στο φούρνο με σταφίδες και κρεμμυδάκια για στιφάδο

Ένας γευστικός συνδιασμός, απλά υπέροχος!!! Με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος ο βακαλάος, το «ψάρι των φτωχών», γίνεται μια gourmet πρόταση και παίρνει τη θέση του στα Κυριακάτικα ή επίσημα τραπέζια. Για λουκούλειο γεύμα σας προτείνω να φτιάξετε αυτό το πιάτο με μικρά κρεμμύδια για στιφάδο. Είναι μια διαφορετική πρόταση στο εορταστικό τραπέζι της 25ης Μαρτίου για όσους θέλουν να...