ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπληκτικό αγιορείτικο εκμέκ

Τα γλυκά είναι μια απόλαυση, την οποία δε χρειάζεται κάποιος να στερηθεί, καθώς υπάρχουν ορισμένες αρκετά πιο υγιεινές εκδοχές τους. Ένα από αυτα είναι και το αγιορείτικο εκμέκ. Μια μοναστηριακή γαστριμαργική απόλαυση, η οποία επιπλέον είναι και νηστίσιμη, οπότε μπορείτε να το παρασκευάσετε και σε περιόδους νηστείας. Το νηστίσιμο εκμέκ...

Τανέα (ποντιακή γιαουρτόσουπα)

Συνταγή για ποντιακή σούπα τανέα. Μια ιδιαίτερη «γιαουρτόσουπα» με ρύζι και δυόσμο  Αυτή η παραλλαγή με ρύζι συνηθίζεται στην Ελλάδα επειδή είναι εύκολο υλικό, προσιτό και οικείο.  Ωστόσο η σούπα γίνεται ακόμη καλύτερη με κους κους (και με γιαούρτι σακούλας). Συναντιέται και με το όνομα «Τανωμένος σο(υ)ρβάς» και στην παραδοσιακή εκδοχή της φτιαχνόταν με «κορκότο», ένα είδος σπασμένου σιταριού, και «πασκιτάν», γαλακτοκομικό που θυμίζει ρευστό...

Μελόπιτα Σίφνου

Μια παραδοσιακή λιχουδιά από το ιδιαίτερο νησί του Νίκου Τσελεμεντέ. Μοιάζει λίγο στη γεύση με τα κρητικά καλτσούνια, αλλά είναι λίγο πιο γλυκιά και ζουμερή. Συνηθίζεται να τη φτιάχνουν το Πάσχα, αλλά όποτε και να επισκεφθεί κανείς το πανέμορφο νησάκι των Δυτικών Κυκλάδων θα τη βρει σε όλους τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία. Εμείς την τρώγαμε σχεδόν κάθε μέρα για...

Κρητικό σφουγγάτο με κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα

Τα αβγά είναι μια εύκολη λύση και ιδιαίτερα χορταστική, ειδικά αυτό το κρητικό σφουγγάτο με τρυφερά κολοκυθάκια και βουτυράτη ξινομυζήθρα. Υλικά 2 μέτρια κολοκυθάκια, σε λεπτές φέτες 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 5-6 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένο 250γρ. πατάτες, βρασμένες 4 μεγάλα αβγά 150γρ. ξινομυζήθρα, σε μικρά κομμάτια 30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο Διαδικασία Σε ένα μπολ βάζετε τις πατάτες και τις λιώνετε με ένα πιρούνι. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το...

Σφουγγάτο Κρήτης με κολοκυθάκια και πατάτες

Υλικά 700 γρ. κολοκυθάκια 500 γρ. πατάτες 400 γρ. ντομάτες 1 φλ. ελαιόλαδο 8 αβγά Αλάτι ένα τηγάνι αντικολλητικό 25 εκ. Εκτέλεση Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Βάζουμε τα λαχανικά σε τρυπητό να στραγγίσουν. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια γυρίζοντάς τα πού και πού και όταν ετοιμασθούν, τα...

Ελληνικά καλοκαιρινά φαγητά

Υπάρχουν ορισμένα φαγητά της ελληνικής κουζίνας τα οποία στο μυαλό μας έχουμε συνδέσει άρρηκτα με τους μήνες του καλοκαιριού. Είναι εκείνα τα φαγητά που μπορούμε να απολαύσουμε σε μια αυλή με θέα τη θάλασσα μαζί με ουζάκι ή να τα φτιάξουμε στο σπίτι γεμίζοντας το με αρώματα Ελλάδας. του Νικόλα Γεωργιακώδη Την ιστορία εννέα εξ’ αυτών των φαγητών βρήκαμε και...

Μπακαλιάρος στο φούρνο με σταφίδες και κρεμμυδάκια για στιφάδο

Ένας γευστικός συνδιασμός, απλά υπέροχος!!! Με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος ο βακαλάος, το «ψάρι των φτωχών», γίνεται μια gourmet πρόταση και παίρνει τη θέση του στα Κυριακάτικα ή επίσημα τραπέζια. Για λουκούλειο γεύμα σας προτείνω να φτιάξετε αυτό το πιάτο με μικρά κρεμμύδια για στιφάδο. Είναι μια διαφορετική πρόταση στο εορταστικό τραπέζι της 25ης Μαρτίου για όσους θέλουν να...

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2018

Ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που προσφέρουν ελληνική κουζίνα βραβεύτηκε το εστιατόριο Santoro του ξενοδοχείου Grace Santorini για το 2018. Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο του νέου θεσμού του Αθηνοράματος «Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018. Πρόκειται για μια νέα σημαντική διάκριση για το Santoro από τον συγκεκριμένο θεσμό που φέτος ανεξαρτητοποιείται...

Αποκριάτικος κρητικός τζουλαμάς με χωριάτικο φύλλο

Ο Μεσσαρήτικος Τζουλαμάς είναι η παραδοσιακή συνταγή της περιοχής και έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω. Καταφέρνει να συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό, με ένα μαγικό αποτέλεσμα. Τον συναντούμε με κοτόπουλο, συκωτάκια και χοιρινό ή συνδυασμό αυτών. Υλικά Συνταγής 5 χωριάτικα φύλλα 2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο βρασμένο και πολύ ψιλοκομμένο 2-3 συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα 2 φλ. ρύζι Καρολίνα ...

Παστίτσιο: Το φαγητό στο οποίο «υποκλίθηκε» η Νέα Υόρκη

Πόσο εύκολο είναι να γίνει περιζήτητο ένα από τα πιο πρακτικά πιάτα της Ελλάδας, το "φαγητό που ετοιμάζει η Ελληνίδα μητέρα για να φροντίσει ολόκληρη την οικογένεια", το ταπεινό, αλλά εξόχως νόστιμο παστίτσιο; Ο Αναστάσιος Μυτιληναίος, ο οποίος διατηρεί δικό του εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το "Πρακτορείο 104,9 FM" πώς άλλαξε η ζωή του...