Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους είχαν λάβει μέρος σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τίτλο Α School for Ghana, «Ένα σχολείο για τη Γκάνα», από κοινού η  Λήδα Λιούπη με την συμφοιτήτριά της, την Πένυ Στεργιοπούλου.

Η σχεδιαστική ομάδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, που αποτελείται από τις φοιτήτριες Λήδα Λιούπη και Παναγιώτα Στεργιοπούλου, αφού απέσπασε εύφημο μνεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής «Ένα Σχολείο για την Γκάνα (4th Earth Architecture Competition-School for Ghana)», που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Nka Foundation», τώρα καλείται, μαζί με τις υπόλοιπες επτά νικήτριες ομάδες (από Γαλλία, Ιταλία, Μπαγκλαντές, Μαυρίκιο, Ισπανία) να χτίσει αυτό που σχεδίασε.

Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν συνολικά 130 συμμετοχές.Μία από αυτές και η πρόταση των κοριτσιών για τη δημιουργία σχολείου με τη χρήση τοπικών υλικών, όπως πηλώδες χώμα, ξύλο και μπαμπού από τα δάση της Γκάνας, αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, με στόχο να υιοθετηθεί μια εύκολη οικοδομήσιμη τεχνική, που όμως θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και απόλυτα ασφαλής. Τα στοιχεία αυτά ήταν που κατέστησαν την πρόταση καινοτόμα και ξεχώρισε.

«Στόχος είναι να συγκεντρώσουμε 12.000 δολάρια, που είναι το κόστος κατασκευής της σχολικής αίθουσας και περιλαμβάνει τα υλικά και την αμοιβή κάποιου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που θα χρειαστεί», σημείωσε. Θα χρειαστούν 30-40 εθελοντές, το κόστος διαμονής των οποίων υπολογίζεται σε 80 ευρώ ανά εβδομάδα, με δυνατότητα συμμετοχής για περίοδο από δύο εβδομάδες έως τρεις μήνες. Δηλώσεις συμμετοχής από τους εθελοντές γίνονται μέσω της ιστοσελίδας https://schoolghana.wordpress.com

1,2