Σήμα κατατεθέν της Δράμας το Πάρκο Αγίας Βαρβάρας, η διαμόρφωση του οποίου βασίστηκε σε μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Φατούρο, η οποία πήρε το πρώτο βραβείο στο Αμβούργο ως καλύτερη μελέτη – αξιοποίηση τουριστικού χώρου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πάρκο Πηγών Αγίας Βαρβάρας

Το Πάρκο Αγίας Βαρβάρας παρουσιάστηκε στην έκθεση «Πλατείες της Ευρώπης, πλατείες για την Ευρώπη» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης μαζί με άλλες 60 επιλεγμένες πλατείες της Ευρώπης.

Καταλαμβάνει μία έκταση 60 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης, ενώ πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, που βρίσκεται εκεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πάρκο Πηγών Αγίας Βαρβάρας

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι Τούρκοι κατακτητές επιχείρησαν να την γκρεμίσουν για να φτιάξουν στη θέση της τζαμί, η εκκλησία σκεπάστηκε από νερό και έτσι διασώθηκε. Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι είναι θαύμα και γι’ αυτό το λόγο μέχρι και σήμερα τιμούν τη μνήμη της Αγ. Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου, ανάβοντας κεριά πάνω σε αυτοσχέδια καραβάκια που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πάρκο Πηγών Αγίας Βαρβάρας

Σήμερα εκατοντάδες περιηγητές επισκέπτονται καθημερινά το Πάρκο Αγίας Βαρβάρας για να απολαύσουν την ηρεμία που προσφέρει το πανέμορφο σκηνικό που αποτελείται από αιωνόβια δέντρα, ποτάμια, λίμνες και ξύλινα γεφυράκια, καθώς και τη θέα από πάπιες, χήνες και κύκνους που ζουν στο πάρκο αυτό. Η εντυπωσιακή μετατροπή  της καπναποθήκης Σπήρερ σε πολυτελές ξενοδοχείο, η αδιάλειπτη λειτουργία του ανοικτού αμφιθεάτρου, η αίθουσα που οργανώνεται το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, οι μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται μέσα στο πάρκο, η αναζωογόνηση της παλιάς πόλης της Δράμας με σημείο εκκίνησης τα κτίσματα που βρίσκονται κοντά στις πηγές,  είναι γεγονότα που πιστοποιούν ότι η ακτινοβολία, η ομορφιά και η ενέργεια του Πάρκου εξαπλώνεται και στις εφαπτόμενες περιοχές.

1