Όσοι μεγάλωσαν στην δεκαετία του ΄60 ξέρουν πολύ καλά τι είναι το νέο κύμα. Για όσους αγνοούν, ο όρος “Νέο Κύμα” είναι μετάφραση του ομώνυμου κινηματογραφικού /μουσικού κινήματος nouvelle vague, που επικράτησε στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1950 και μεταφέρθηκε στην ελληνική μουσική από τον Γιάννη Σπανό.

Νέο Κύμα, nouvelle vague, neo kyma, mousiki, boite, Γιάννης Σπανός, Αρλέτα, Σαββόπουλος, LYRA, Patsifas, Spanos, Plaka, nikosonline.gr

Ο Γιάννης Σπανός ζούσε και δούλευε στην Γαλλία και έζησε από πολύ κοντά όλη αυτήν την έξαρση των νέων κινηματογραφιστών και τραγουδοποιών. Όταν γύρισε στην Ελλάδα μετέφερε τις σκέψεις του στον Αλέκο Πατσιφά, έναν υπέροχο, παράξενο άνθρωπο και ιδιοκτήτη της εταιρίας LYRA.

Νέο Κύμα, nouvelle vague, neo kyma, mousiki, boite, Γιάννης Σπανός, Αρλέτα, Σαββόπουλος, LYRA, Patsifas, Spanos, Plaka, nikosonline.gr

Ο Αλέκος Πατσιφάς άνθρωπος με μόρφωση και κουλτούρα κατάλαβε αμέσως αυτήν την ανάγκη των νέων δημιουργών για ένα νέο είδος τραγουδιού και διασκέδασης, το υιοθέτησε και το έκανε πασίγνωστο σε όλη την επικράτεια. Η ανάγκη για νέους τρόπους έκφρασης, για καινούργια χαμηλόφωνα και συναισθηματικά τραγούδια έγινε αμέσως αποδεκτή από την νεολαία της δεκαετίας του ΄ 60.

Τα τραγούδια του νέου κύματος, ενορχηστρωτικά χαρακτηρίζονται από λιτότητα και απλότητα. Συχνά η συνοδεία του τραγουδιστή είναι μόνο μία κιθάρα. Το Νέο Κύμα χαρακτηριζόταν από συνθέσεις με εκφραστική λιτότητα και ευαισθησία, ενώ περιείχε αρκετά στοιχεία δανεισμένα από τη μπαλάντα. Βασίστηκε στην ευαισθησία διακεκριμένων συνθετών της εποχής – κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι- γρήγορα όμως απέκτησε τη δική του αυθυπαρξία. Οι καλλιτέχνες αρχικά ερμήνευαν τα τραγούδια τους- συνήθως με συνοδεία κιθάρας και πιάνου- σε μικρούς χώρους στην Πλάκα, τις λεγόμενες….

Διαβάστε όλη την ιστορία στο nikosonline.gr