Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ και δη του snowboard είναι σίγουρο πως θα βρουν «καταφύγιο» εδώ. Ο «αλπικός» αυτός προορισμός, βρίσκεται στις ψηλότερες πλαγιές του όρους Λίγγος στην οροσειρά της Πίνδου, σ΄ ένα ιδιαίτερα όμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι συνολικά δεκαέξι πίστες του, μήκους είκοσι δύο χιλιομέτρων, διακλαδώνονται μέσα στο τοπίο, προσφέροντας στους επισκέπτες του κέντρου μοναδικές χιονοδρομικές εμπειρίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η Βασιλίτσα διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου στην Ελλάδα.

vasilitsa_ski_grevena7

Must εδώ για τους τολμηρούς, αποτελεί το νυχτερινό σκι στην χαμηλού φωτισμού πίστα που καταλήγει ο συρόμενος αναβατήρας Ελίμεια και οργανώνεται κάθε Σάββατο. Ακόμα και αν φοβάστε στην ιδέα πάντως, η παρακολούθηση και μόνο έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Αποτέλεσμα εικόνας για Βασιλίτσα βραδυ

Το Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας δημιουργήθηκε το 1975 από μια ομάδα ανθρώπων που συνέστησαν τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο, με όραμα την ίδρυση του Χιονοδρομικού. Ο πρώτος συρόμενος αναβατήρας μήκους 1.060 μ. που τοποθετήθηκε στο διάσελο Βασιλίτσας – Γομάρας , σε υψόμετρο 1.788-2.060, λειτουργεί μέχρι σήμερα μεταφέροντας 800 χιονοδρόμους την ώρα. Το 1991 οι υποδομές του παραχωρήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το χιονοδρομικό μετονομάστηκε σε Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Δύο χρόνια μετά κατασκευάστηκαν δύο εναέριοι αναβάτες : ένας τριθέσιος, μήκους 991 μ., σε υψόμετρο 1.642-1.825 και ένας διθέσιος , μήκους 845 μ., σε υψόμετρο 1.792-2.110, (με δυνατότητα μεταφοράς 1.800 χιονοδρόμων την ώρα ο καθένας), καθώς και ένας συρόμενος μήκους 300 μ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Βασιλίτσα

Η ανάπτυξη των υποδομών συνεχίστηκε και το 2000 προστέθηκαν δύο συρόμενοι αναβάτες : ο Μιγδάνης , μήκους 800μ. , σε υψόμετρο 1.810-2.034 και η Τυμβαία μήκους 980 μ. , σε υψόμετρο 1.774-2.040, όπως επίσης και ένας για αρχάριους στη θέση Μπαλντούμα.

Το σήμα του χιονοδρομικού είναι εμπνευσμένο από το μαμούθ με τους τεράστιους χαυλιόδοντες, το οποίο έζησε στην περιοχή πριν εκατομμύρια χρόνια.

Αναλλοίωτη παραμένει η απαράμιλλη φυσική ομορφιά που κυκλώνει το χιονοδρομικό, αφού όλες οι παρεμβάσεις έγιναν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Από τα πλεονεκτήματα του κέντρου είναι η μεγάλη διάρκεια του χιονιού που κρατάει από τον Νοέμβριο μέχρι την άνοιξη, καθώς και η μεγάλη ποικιλία στις πίστες.

Αποτέλεσμα εικόνας για βασιλιτσα

 

Αρκετές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας την χειμερινή περίοδο. Αγώνες ορειβατικού σκι από την ΕΟΟΑ και αγώνες snowboard. Επίσης στους αγώνες μπορούν να συμμετάσχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ πολλές είναι οι εκδηλώσεις που αφορούν τις μικρότερες κυρίως ηλικίες. Ο εξοπλισμός είναι διαθέσιμος από το Κέντρο για κάθε επισκέπτη που επιθυμεί να πάρει μέρος στα ετήσια τουρνουά.