Ιστορικά χωριά, ορεινές διαδρομές, τουριστικοί προορισμοί, βόλτες τα πόδια, το αυτοκίνητο ή τον σιδηρόδρομο και επισκέψεις σε μνημεία και μουσεία. Η Πελοπόννησος είναι γεμάτη από όμορφα μέρη στα οποία μπορείτε να αποδράσετε και προσφέρει πολλές επιλογές για ολιγοήμερα ταξίδια.

Σε γραφικά χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς που θα σας μαγέψουν, μπορείτε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και να απολαύσετε τον καθαρό αέρα και στιγμές χαλάρωσης. Ας κάνουμε μια βόλτα στους καλύτερους προορισμούς της Πελοποννήσου.

Δημητσάνα

Χτισμένη πάνω από το φαράγγι του Λούσιου και σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων, η Δημητσάνα είναι μια γραφική κωμόπολη με πλούσια ιστορική παράδοση στην ορεινή Αρκαδία. Πλούσια φυσική ομορφιά, πλαγιές με τα πέτρινα κεραμοσκεπή σπίτια, εκκλησίες με τα κομψά καμπαναριά και νόστιμα τοπικά εδέσματα, είναι μόνο λίγα από αυτά που σας ενθουσιάσουν στην Δημητσάνα.

Ένα καταπράσινο πάρκο με τρεχούμενα νερά σας περιμένει και σας υπόσχεται να σας μάθει τα πάντα για το νερό και τη δύναμή του. Πρόκειται για το Υπάιθριο Μουσείο Υδροκίνησης με αποκατεστημένες παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς, ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεματικά Μουσεία της χώρας.

Λίμνη Δόξα

Η λίμνη Δόξα στην ορεινή Κορινθία βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα. Καταπράσινα βουνά, ρυάκια με γάργαρα νερά και γραφικά χωριουδάκια με πέτρινα σπίτια συνθέτουν το σκηνικό της γύρω περιοχής.

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα ενθουσιαστούν με το μέρος, καθώς υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορούν να ακολουθήσουν τόσο περιμετρικά της λίμνης, όσο και μέσα από το βουνό.

Ναύπλιο

 

Αν δεν είστε λάτρεις του βουνού, αλλά προτιμάστε τη θάλασσα, σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα θα συναντήσετε την όμορφη πόλη του Ναυπλίου. Με δύο ενετικά κάστρα, την Ακροναυπλία, το Παλαμήδι με τα 999 σκαλοπάτια, τα γραφικά καλντερίμια και τα ανθισμένα μπαλκόνια του, το Ναύπλιο φοράει τα χειμωνιάτικα του και είναι έτοιμο να το ανακαλύψετε. Κάντε τη βόλτα σας στην Παλιά Πόλη, μείνετε στους όμορφους ξενώνες της περιοχής, περάστε από τη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος με την πρώτη ελληνική βουλή, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το αρχαιολογικό μουσείο και το σημείο που δολοφόνησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς όλες τις εποχές του χρόνου. Όμως το χειμώνα η ορεινή ομορφιά της περιοχής και το χιονοδρομικό κέντρο προσελκύουν πλήθος κόσμου. Πλαγιές γεμάτες έλατα, το απόκρημνο φαράγγι του Βουραϊκού, ο περίφημος οδοντωτός να το διασχίζει «ατρόμητος», το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, η μονή της Αγίας Λαύρας και το εντυπωσιακό Μέγα Σπήλαιο. Στην Πελοπόννησο, τα Καλάβρυτα αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τις χειμερινές διακοπές, τη φύση, την ιστορία και τα σπορ βουνού. Oρεινοί ξενώνες, καλό φαγητό, το σπήλαιο των Λιμνών με τις δεκατρείς υπόγειες λίμνες του, το πλατανόδασος στο Πλανητέρο… Τι άλλο να ζητήσετε από έναν ορεινό προορισμό, για να τον βάλετε πρώτο στις προτιμήσεις σας;

Μονεμβασιά

Σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό, η μαγευτική βυζαντινή καστροπολιτεία της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι με τα πέτρινα πυργόσπιτα, τα στενά λιθόστρωτα, τα θολωτά σοκάκια και τα αρχοντικά. Στη Μονεμβασιά, γνωστή και ως Γιβραλτάρ της Ελλάδας, δεν χρειάζεται κανείς χάρτη! Ακολουθήστε τα πλακόστρωτα δρομάκια και αφεθείτε στη μαγεία της ιστορίας ενός οικισμού που κάποτε «φιλοξενούσε» όλους τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου.

Περιηγηθείτε στην Καστροπολιτεία, η οποία χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Πόλη, και θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα πέτρινα κτίσματα που τώρα στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως ξενοδοχεία και εστιατόρια. Αυτό σημαίνει ότι στη Μονεμβασιά έχετε την μοναδική ευκαιρία να διανυκτερεύσετε σε κάποιο μεσαιωνικό πύργο ή να απολαύσετε ένα ρομαντικό δείπνο στην οροφή κάποιου πυργόσπιτου!

πηγή