αξιοθέατα στον Πόρο

paralies d pws tha pas d

 

Ανακαλύψτε τα αξιοθέατα στον Πόρο !

 

Στο νησί του Πόρου εκτός από τις μαγικές παραλίες, με τα όμορφα τοπία που περιτριγυρίζουν τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά, μπορείτε να θαυμάσετε ξεχωριστά αξιοθέατα με μεγαλή ιστορία που τα συνοδεύουν.

 

  • Το Άγαλμα της Γοργόνας (χάρτης)

Ένα άγαλμα ξεχωριστής ομορφιάς τοποθετημένο σε συντριβάνι ομορφαίνει την πίσω πλευρά της πολής.

[divider]

 

Ένα διατηρητέο μνημείο του 1834, με μεγάλο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον αξιοθέατο, κοντά στο Μεγάλο Νεώριο, που τα χρόνια της μεγαλοδυναμίας του τσαρου, χρησίμευε για να ανεφοδιάζεται ο ρώσικος στόλος στο Αιγαίο.

 

 

[divider]

 

Ένα ακόμα από τα αξιοθέατα του Πόρου, κοντά στην αρχαία πόλη της Καλαυρείας στη θέση Παλάτια Πόρου, είναι το ιερό του Ποσειδώνα. Κτισμένο σε υψόμετρο 190 μ. που τα μέχρι σήμερα αρχαιολογικά ευρήματα τοποθετούν την πρώτη χρήση του χώρου στην πρωτοελλαδική, ίσως και τη νεολιθική περίοδο.

[divider]

 

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο (χάρτης)archoologiko mouseio poroy

Στην οικεία του Αλεξάνδρου Κοριζή, ο οποίος διετέλεσαι Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1941, κτίστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο το 1968. Στις δύο αίθουσες, στο ισόγειο και στο πρώτο όροφο έκθεσης θα δείτε εκθέματα από τις περιοχές της Τροιζηνίας και ευρήματα παλαιών ανασκαφών του Φιλαδελφέως στην Ερμιόνη.

 

[divider]

 

  • Οι Βασιλικοί Τάφοι της Μαγούλας (χάρτης)basiliki tafoi

Πρόκειται για τους θολωτούς τάφους των μυκηναϊκών χρόνων που βρίσκονται έξω από το χωριό της Τροιζήνας της πατρίδας του μυθολογικού ήρωα Θησέα. Ένα αρχαιολογικό αξιοθέατο στο νησι του Πόρου το οποίοι είναι ένα δείγμα του μεγάλου μυκηναϊκού πολιτισμού.

 

[divider]

 

Ανατολικά από το λιμάνι του Πόρου, ένα αξιοθέατο που μπορείτε να θαυμάασετε είναι το νησάκι Μπούρτζη. Το σύγχρονο κάστρο το οποίο σώζεται ακόμα και σήμερα είναι από την εποχή του Καποδίστρια το 1826. Λόγω του σημείου που βρίσκεται στο παρελθόν, το νησάκι χρησιμοποιόνταν σαν ναυτική βάση ή σαν αποθήκη πυρομαχικών. Το 1831 ο Μιαούλης αφού κατάλαβε το σημείο, τον βοήθησε ελέγχοντας την περιοχή στην ανταρσία του κατά του Καποδίστρια.

 

[divider]

 

  • Ο Πέτρινος Φάρος του Πόρου (χάρτης)petrino pirgos poros

Ο Πέτρινος Φάρος στον Πόρο στην θέση Ντάνα κατασκευάστηκε το 1870 από την Γαλλική Εταιρεια Οθωναμικών Φάρων. Ένα όμορφο αξιοθέατο και μνημείο της ναυτικής ιστορίας της Ελλάδας στην περιοχή του Αργοσαρωνικού. Σήμερα έπειτα με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη το κτίριο αποκαταστάθηκε, καθώς από το 1945 που έπαψε να λειτουργεί η φθορά του χρόνου και η εγκατάλειψη ήταν εμφανής.

 

[divider]

 

  • Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (χάρτης)moni zoodoxou pighs

Ένα θρησκευτικό αξιοθέατο από τα πολλά που υπάρχουν στον Αργοσαρωνικό ειναι το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Σε μια καταπράσινη τοποθεσία ιδρύθηκε το 1720 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιάκωβο Β’. Στον αγώνα κατά την απελευθέρωση του έθνους κατά του Τουρκικού ζυγου, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Αξιόλογο έργο  τέχνης μέσα στο Μονατήρι είναι η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, Παναγίας, την οποία ζωγράφισε ο  ιταλός  ζωγράφος  Ραφαήλ Τσέκολι,  το 1849.