Προς πώληση διατίθεται αρχαιοελληνική πόλη στην Τουρκία, με αρχαιολογικά ευρήματα, έναντι 8,3 εκατ. δολαρίων.

Η αρχαία Βαργυλία ήταν ελληνική πόλη στην Καρία της Μικράς Ασίας, στα νότια παράλια μεταξύ της Ιασού και της Μύνδου. Στην σημερινή εποχή σε κοντινή τοποθεσία βρίσκεται η πόλη Μπογάζιτσι της επαρχίας Μούγλων στην Τουρκία.

Περιλαμβάνει ένα αρχαίο θέατρο, ακρόπολη, τείχη και νεκρόπολη που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα π.Χ. και πωλείται με σκοπό, όπως αναφέρεται, να διαφυλαχθούν οι αρχαιότητές της και να προστατευθούν από τους αρχαιοκάπηλους.

Το 2015 αναφέρθηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πως η πόλη είχε τεθεί και πάλι προς πώληση από μεσιτικό γραφείο έναντι πολύ υψηλότερης τιμής. Καθώς σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία δεν επιτρέπεται η ανέγερση οικοδομών σε αρχαιολογικούς χώρους, ακολούθησαν εκκλήσεις από τους Τούρκους αρχαιολόγους προς το τουρκικό δημόσιο ώστε ο χώρος να γίνει προστατευόμενος.

Κατά την παράδοση, η πόλη ιδρύθηκε από τον μυθικό ήρωα Βελλεροφόντη προς τιμή του συντρόφου του που ονομαζόταν Βάργυλος, ο οποίος σκοτώθηκε από χτύπημα του Πήγασου. Κοντά στην πόλη βρισκόταν ο ναός της Αρτέμιδος Κινδυάδος, ο οποίος θεωρούνταν θαυματουργός καθώς κατά την αναφορά του Στράβωνα όταν έβρεχε το νερό δεν τον άγγιζε. Η Άρτεμις και ο Πήγασος αποτελούν συχνές παραστάσεις των νομισμάτων της πόλης.

Η πόλη έχει επιφάνεια 1.330 στρέμματα και ανήκει σε ιδιώτη από το 1927. Σύμφωνα με την Hurriyet, οι διοκτήτες της έκτασης δηλώνουν ότι αδυνατούν να την προστατεύσουν από αρχαιοκάπηλους, γι αυτό και την πωλούν έναντι 7 εκατ. ευρώ…

πηγή