Καραγκούνηδες από όλη τη θεσσαλική πεδιάδα θα συναντηθούν, τις επόμενες μέρες, στον Δήμο Κιλελέρ, ο οποίος ανέλαβε να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλίας.

Όλα είναι έτοιμα για το 4ο Καραγκούνικο Αντάμωμα των αυτοχθόνων και γηγενών κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας – Καραγκούνηδες, το οποίο συνδιοργανώνουν ο Δήμος Κιλελέρ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 8, 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Οι 71 εισηγητές, που παίρνουν μέρος στο 4o Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο με θέμα «Γη και αγώνες των κατοίκων της Πεδινής Θεσσαλίας», μέσα από τις ανακοινώσεις τους θα προσπαθήσουν, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, να παρουσιάσουν τις νεότερες έρευνες για τους Θεσσαλούς Καραγκούνηδες.

Οι εκδηλώσεις το 4ου Καραγκούνικου Ανταμώματος θα κορυφωθούν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 20.00 με τον τρανό χορό των Καραγκούνηδων. Χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα θα σφιχτοδέσουν τα χέρια τους και θα χορέψουν καραγκούνικους χορούς με τη συνοδεία αξιόλογων τραγουδιστών και μουσικών.

Για τους Θεσσαλούς Καραγκούνηδες τα Ανταμώματα, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετικές πόλεις, είναι πολύ σημαντικά, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Βάσω Κοζιού, Α΄ Γραμματέας της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων.

«Ιδιαίτερα σήμερα που οι ταυτότητες ξεθωριάζουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πληθυσμιακής ομάδας περνούν στη λήθη» προσθέτει.

«Μέσα από τις προσυνεδριακές ημερίδες και τα πανελλήνια εθνολογικά συνέδρια που οργανώνουμε στο πλαίσιο των τριών Ανταμωμάτων που πραγματοποιήσαμε, αλλά και τις εκδόσεις των πρακτικών, καταφέραμε να φέρουμε στο φως πολλά επί μέρους στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό σε γεωγραφική έκταση και σε πληθυσμό κομμάτι της Θεσσαλίας» καταλήγει η κα Κοζιού.

 

 

πηγή