Αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια καταπράσινη πλαγιά, στη δυτική πλαγιά του Λυκαίου όρους εκεί που «συναντώνται» οι νομοί Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, η Ανδρίτσαινα με τα αρχοντικά της και τα πλακόστρωτα δρομάκια της είναι από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής.

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΗ ιστορία της είναι μεγάλη καθώς αναπτύχθηκε κατά τη Φραγκοκρατία και μάλιστα αναφέρεται στο Χρονικόν του Μορέως. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της τόσο στα Ορλωφικά όσο και στην Ελληνική Επανάσταση. Το 1826 η πόλη καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣήμερα οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη βόλτα τους στα γραφικά σοκάκια της, στη σκιά των επιβλητικών πετρόχτιστων σπιτιών. Στο κτίριο του Γυμνασίου, στην είσοδο του χωριού, στεγάζεται η ιστορική Νικολοπούλειος βιβλιοθήκη. Χρονολογείται από το 1840 και η συλλογή της αριθμεί πάνω από 40.000 τόμους βιβλίων, σπάνια χειρόγραφα του 16ου και 17ου αιώνα, σημαντικά έγγραφα από την περίοδο της επανάστασης και πλούσιο λαογραφικό υλικό.

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΗ απαραίτητη στάση για τον καφέ γίνεται στην πλατεία της Ανδρίτσαινας, στη σκιά των πλατανιών και με υπέροχη θέα. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η χτισμένη το 1724 «Τρανή Βρύση», η παλαιότερη χρονολογημένη κρήνη της Πελοποννήσου.

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΑπό την Ανδρίτσαινα, πολλοί επισκέπτες ανηφορίζουν στις Βάσσες όπου, σε υψόμετρο 1.130 μέτρων βρίσκεται ο περίφημος ναός του Επικούριου Απόλλωνα, έργο του Ικτίνου. Η απολαυστική διαδρομή στις πλαγιές του Λυκαίου όρους οδηγεί στην Καρύταινα και τα υπόλοιπα όμορφα χωριά της Αρκαδίας.

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ

1