Έχει εξοργίσει τους κύκλους των ξένων σινεφίλ η είδηση ότι θα είναι μαύρος ο ηθοποιός που θα ερμηνεύσει τον Αχιλλέα στη σειρά «Τροία» του BBC. Και εδώ, στην Ελλάδα, για μια ακόμα φορά κανένα υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού κλπ. δεν έχει αναστατωθεί ούτε στο ελάχιστο. Εμείς γράφουμε ότι κακοποιούν την Ελληνική μυθολογία και διαστρεβλώνουν κάποια πράγματα, αλλά οι… αρμόδιοι αγρόν ηγόραζαν!

Καταρχάς να πούμε ότι η Ιλιάδα δεν είναι ιστορία. Μπορεί να υπάρχει κάποια ιστορική βάση, αλλά η Ιλιάδα είναι ένα ποίημα, ένα λογοτεχνικό έργο, είναι μυθοπλασία με αρκετά στοιχεία μυθολογίας. Και ένα έργο μυθοπλασίας μπορείς να το ανασκευάσεις ή να το διασκευάσεις αλλά ρε φίλε δεν γίνεται ο Αχιλλέας να αλλάζει χρώμα δέρματος. Ο Αχιλλέας καταγόταν από την Φθία (σημερινή Λάρισα ας πούμε), και ως εκ τούτου, αν όντως υπήρξε Αχιλλέας, σίγουρα δεν ήταν μαύρος.

Δεν μου αρέσει να βλέπω τον Αχιλλέα bodybuilder και φυσικά δεν μου αρέσει να τον βλέπω μαύρο, όχι γιατί έχω κάτι με τους μαύρους, αλλά γιατί αν ο Αχιλλέας καταγόταν από τον ελλαδικό χώρο είναι απίθανο να ήταν άλλου χρώματος από το λευκό. Όπως δε θα μπορούσε, π. χ. να είναι σαν Κινέζος, σαν Αιγύπτιος, σαν Ινδιάνος, σαν Σκανδιναβός, σαν Ινδός ή σαν Μαορί.

Αλλά το θέμα μας δεν είναι πώς ήταν στα αλήθεια ο Αχιλλέας. Το θέμα μας είναι …

Διαβάστε την συνέχεια στο nikosonline.gr