Τι έχει απογίνει η πολύπαθη βίλα ζωγράφου;

Θυμήθηκα όλες τις καταλήψεις και τις φασαρίες, αλλά τώρα που έχει επέλθει η ηρεμία, αποφάσισα να μάθω περισσότερα για΄ αυτό το περίπου… «μνημείο» της Αθήνας, που όλους μας έχει εντυπωσιάσει. Τόσο για το ίδιο το κτίριο όσο και για τα στρέμματα πρασίνου γύρο από αυτό.

Βίλα Ζωγράφου, Villa Zografou, Dimos Zografou, Αυτοδιαχειριζόμενος, Κοινωνικός Χώρος, Κτηματίες, nikososnline.gr

Το προάστειο του Ζωγράφου, ήταν εξοχή. Ήταν μια περιοχή με δάσος, υπέροχη βλάστηση και εξαιρετικά εξοχικά σπίτια. Στην δεκαετία του ΄60 – και κυρίως επι χούντας – έγινε τσιμεντούπολη. Μεταμορφώθηκε σ΄ ένα ακαλαίσθητο, άναρχα δομημένο προάστιο, τίγκα στις πολυκατοικίες – τόσο που αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να πάρεις ανάσα. Πολυκατοικίες, εννοώ αυτές τις πρόχειρες κατασκευές των εργολάβων, που έγιναν άρον-άρον για να δεχτούν ένα νέο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης. Ήταν η εποχής της περίφημης αστυφιλίας…

Με αφορμή τους αγώνες των κατοίκων του Ζωγράφου, για το συγκεκριμένο κτήμα, ιδού η ιστορία του τρόπου με τον οποίο πέρασε η γη, κατά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, στους μεγαλοκτηματίες και μεγαλοτσιφλικάδες.

 

Στην Αττική του 1800 τρεις ήταν οι κοινωνικές ομάδες που ζούσαν από την γη: οι Έλληνες μεγαλοκτηματίες, οι Τούρκοι κατακτητές και ο ελληνικός κλήρος, κυρίως τα μοναστήρια. Το 1830 η Αθήνα δεν έχει ακόμα παραδοθεί από τους Οθωμανούς στους Έλληνες. Έχει συμφωνηθεί να αποχωρήσουν από την Αθήνα στις 30/12/1830. Οι Οθωμανοί, βλέποντας προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα, άρχισαν να πουλάνε όσο-όσο τις κτηματικές τους περιουσίες στην Αττική, σε πολύ φθηνές τιμές, με ιδιωτικά συμφωνητικά, για ένα γρόσι το στρέμμα, δίνοντας την ευκαιρία στους πλούσιους της εποχής και στα μοναστήρια να αγοράσουν την έκταση της αττικής γης ώστε να μη μείνει τελικά ούτε στρέμμα για δημόσια περιουσία.  Όλη λοιπόν η γη της Αττικής που κατεχόταν από τους Τούρκους είχε περάσει στα χέρια των παπάδων και των Ελλήνων, και ξένων κτηματιών.

Οι Έλληνες κτηματίες είδη επί οθωμανικής κατοχής, βρίσκονταν σε συνεργασία με τον σουλτάνο και αποτελούσαν βαρύ ζυγό για τον ελληνικό λαό. Αυτοί συνέχισαν και μετά την επανάσταση να είναι οι βασικοί εκμεταλλευτές της ελληνικής γης, απέναντι στο αίτημα του επαναστατημένου ελληνικού λαού της αναδιανομής της γης που…

 

Διαβάστε την συνέχεια στο καθημερινό μας magazino nikosonline.gr