Μία από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της χώρας συναντάται στην κεντρική Πίνδο, στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας.

Τα Άγραφα είναι μια ιστορική οροσειρά η οποία ξεχωρίζει για τις άγριες κορυφές της, που διαδέχονται η μία την άλλη, δημιουργώντας έναν απομονωμένο ορεινό όγκο που συγκλονίζει με τις απίστευτου κάλλους εικόνες του.

Η ονομασία τους κρατάει από την Βυζαντινή εποχή, καθώς λόγω του δύσβατου της περιοχής υπήρχε μεγάλη δυσκολία τόσο στην χαρτογράφησή της, όσο και στην προσέγγισή της. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε σημείο αναφοράς των αρματολών και των κλεφτών, καθώς και εστία αυτονομίας και ελευθερίας.

Ένας λαβύρινθος από βουνοκορφές και πυκνά δάση, χαράδρες και ορμητικά ποτάμια, οροπέδια και γκρεμούς ακολουθούν το ένα το άλλο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το επιβλητικό, φυσικό τοπίο επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Ελάχιστοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και περισσότεροι δύσκολοι χωματόδρομοι αποτελούν τον τρόπο προσέγγισης της περιοχής, ενώ δεν είναι λίγοι οι ντόπιοι που μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούν τα μονοπάτια που διασχίζουν παλιά πέτρινα γεφύρια για τις μετακινήσεις τους.

Το δύσβατο των Αγράφων ευνόησε ιδιαιτέρως την διατήρηση της άγριας ζωής εδώ, καθώς δεκάδες απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας συναντώνται στην έκτασή τους.

πηγή