Rate this post
Από πιλοτικό πρόγραμμα, σε υποχρεωτικό. Το υπουργείο καθιερώνει το πρόγραμμα της “Τσάντας στο σχολείο” σε όλα τα δημοτικά με σχετική εγκύκλιο. Τι περιλαμβάνει το μέτρο και σε ποια σχολεία έχει ήδη βρει απήχηση
Adtech Ad

Της Μίκας Κοντορούση

Με σχετική εγκύκλιο που θα δημοσιεύσει αύριο Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας καθιερώνει τελικά το πρόγραμμα «Τσάντα στο σχολείο» σε όλα τα δημοτικά. Το πρόγραμμα προβλέπει πρακτικά ότι οι μαθητές δημοτικού θα αφήνουν την τσάντα τους στο σχολείο, έστω για ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, ώστε να απολαμβάνουν δύο μέρες χωρίς σχολική μελέτη και προετοιμασία για τη Δευτέρα ή και εργασίες.

Ήδη το μέτρο λειτουργεί πιλοτικά σε 40 σχολεία σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη και αλλού, όπου το τριήμερο της 17ης Νοεμβρίου 2017, εκατοντάδες μαθητές άφησαν την τσάντα στο σχολείο τους, με στόχο την ποιοτικότερη αξιοποίηση του ελεύθερου τους χρόνου. Ωστόσο, ο αρχικός στόχος του υπουργείου να θεσμοθετηθεί το μέτρο από το επόμενο σχολικό έτος 2018-2019 και αφού πρώτα εκτιμηθεί, φαίνεται πως μπήκε στον «πάγο», με την εφαρμογή του να μπαίνει από αύριο στην τελική ευθεία.

Σημειώνεται μάλιστα ότι την τελική απόφαση για την επιλογή και τον αριθμό των «Σαββατοκύριακων χωρίς μελέτη» θα την έχουν οι κατά τόπους Σύλλογοι Διδασκόντων, παράλληλα με τη διαμόρφωση του ωρολόγιου προγράμματος, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, η εγκύκλιος θα αναφέρει ότι το μέτρο θα εφαρμόζεται τουλάχιστον ένα διήμερο το μήνα. Αυτό αυτομάτως μεταφράζεται ως δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε πέραν του ενός Σαββατοκύριακου που οι μαθητές δημοτικού θα μπορούν να επιστρέφουν σπίτι τους χωρίς την σχολική τσάντα. Μάλιστα στόχος του υπουργείου είναι από το 2018 να επεκταθεί σε περίπου 4.400 δημοτικά της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται Παρασκευές και Δευτέρες, τα μαθήματα να είναι κοινά προς διευκόλυνση της μελέτης των μαθητών.

«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθιερώνει τη δράση ’Η τσάντα στο σχολείο’ έχοντας παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες διαφόρων Συλλόγων Διδασκόντων.  Ανάλογα με την απόφαση του κάθε Συλλόγου και με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε γονέα, η τσάντα των μαθητριών και μαθητών θα παραμένει στο σχολείο για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, δηλαδή από την Παρασκευή, που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο, έως την Δευτέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το πιλοτικό εγχείρημα ξεκίνησε με αφορμή το κείμενο μίας μητέρας σε ιστοσελίδα, η οποία διαμαρτυρόταν για τον τεράστιο φόρτο εργασιών που έχουν τα παιδιά στο σπίτι, με την απάντηση να έρχεται από το 10ο Δημοτικό σχολείο στο Ίλιον, όπου ανακοίνωσε την έναρξη της πρωτοβουλίας των «Happy Fridays», με την ελπίδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλα σχολεία.

Καινοτόμες πρωτοβουλίες, καθαροί στόχοι

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνον στην γνωστική, αλλά και στην συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

«Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις, ώστε να μετριαστεί το άγχος που έχει συσχετιστεί με την μελέτη για την επόμενη ημέρα και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να ολοκληρώνεται εντός του σχολείου. Ελπίζουμε το εν λόγω μέτρο να αποδειχθεί ένα παιδαγωγικά χρήσιμο μέτρο και στην πράξη, ώστε από την νέα σχολική χρονιά να προχωρήσουμε στην επέκτασή του και σε άλλες μέρες της εβδομάδας στα Ολοήμερα Σχολεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής πάντως, στα σχολεία πιλοτικής εφαρμογής, ελάχιστα ήταν τα περιστατικά παιδιών που δεν δέχτηκαν να αφήσουν την τσάντα στο σχολείο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει στη γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του σχολείου:

“Αγαπητοί γονείς,

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας παρακολουθώντας τα σημεία των καιρών και με γνώμονα πάντα το καλύτερο για τους μαθητές, αποφάσισε να εφαρμόσει μια πιλοτική δράση με τίτλο: «Η τσάντα στο σχολείο»

Σύμφωνα με το εγχείρημα αυτό, η τσάντα θα παραμένει στο σχολείο ένα Σαββατοκύριακο του μήνα και φυσικά μετά την αξιολόγηση της εμπειρίας θα μπορεί να υπάρξει σταδιακή επέκταση του μέτρου.

Γνωρίζουμε πως το σχολικό διάβασμα είναι μια καθημερινή πρόκληση για τα παιδιά, η οποία περιορίζει σημαντικά τον ελεύθερο χρόνο τους και την ενασχόλησή τους με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ταλέντα τους. Ταυτόχρονα και εσείς οι γονείς δέχεστε πίεση αφού σημαντικό μέρος του οικογενειακού σας χρόνου αφιερώνεται στο διάβασμα των παιδιών σας. Στη γεμάτη άγχος και υποχρεώσεις εποχή μας, ο χρόνος είναι μάλλον ό, τι πιο πολύτιμο έχουμε.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να τους αφιερώνουμε όσο περισσότερο γίνεται. Στηρίζουμε δημιουργικά τα παιδιά μας και γι’ αυτό το λόγο, αφήνουμε το τελευταίο σαββατοκύριακο του μήνα ελεύθερο χωρίς κατ’ οίκον εργασίες και χωρίς άγχος.

Όπως κι εσείς έτσι και κάθε παιδί έχει την ανάγκη για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, παιχνιδιού, ξεκούρασης μα πάνω απ’ όλα για λίγο χρόνο αλληλεπίδρασης με τους γονείς του. Ευκαιρία λοιπόν, για βόλτες, κουβέντα, περιπάτους στη φύση, ενασχόληση με αντικείμενα που φέρνουν ηρεμία και χαμόγελα. Οι στιγμές με τα παιδιά μας θα είναι οι στιγμές που χρόνια αργότερα θα πρωταγωνιστούν στις αναμνήσεις τους”.

πηγή