Rate this post

Η περιοχή Μπελούσι της Ζακύνθου είναι γνωστή για την παραγωγή κρεμμυδιών (νεροκρέμμυδα), που διαφέρουν από αυτά της υπόλοιπης χώρας γιατί τοκρεμμύδι  είναι τεραστιο (ισο με 4 κοινα κρεμμυδια!), με σχημα ελλειπτικο (“πατημενο” στις ακρες του), με βαρος συνηθως 300-500gr ή και μεγαλυτερο, χρωματος απο κιτρινο εως ανοιχτο μωβ, με γευση γλυκεια και καθολου καυστικη και με μεγαλη περιεκτικοτητα σε νερο.

Παραδοσιακά, η σπορά γίνεται από τα τέλη Οκτωβρίου, κατά την πανσέληνο, σε σπορείο και μεταφύτευση λαμβάνει χώρα τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, όταν, για κάθε τετραγωνικό μέτρο που έχετε περίπου 16-20 σπορόφυτα.Η συλλογή αρχίζει από το τέλος Ιουλίου και συνεχίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του Αυγούστου.

Η παράδοση λέει πως στη Ζάκυνθο ήρθαν τη περίοδο της ενετοκρατίας και τα καλλιεργούν επίσης σε μια περιοχή της Σικελίας που λέγετε Giarratana, που είναι κι αυτή γνωστή για την παραγωγή κρεμμυδιών που είναι εξαιρετικά γλυκά και πολύ μεγάλα.

Στο κρεμμύδι αποδίδονται πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και θεωρείται παράγοντας μακροζωίας.

Εμποδίζει τη μεγάλη άνοδο του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια συνιστάται στους διαβητικούς

Είναι πλούσιο σε σελήνιο και βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικά συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ρευστοποιεί το αίμα, αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων.

Έχει διουρητική δράση εξαιτίας των γλυκιδίων που περιέχουν, η οποία ενισχύεται από τη μεγάλη περιεκτικότητα τους σε κάλιο, που δρα ανταγωνιστικά προς το αλάτι και το οποίο κατακρατά νερό στους ιστούς.

Το κρεμμύδι αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, αλλά περιέχει και αρκετά σάκχαρα, που δίνουν την γλυκιά γεύση όταν μαγειρευτεί, υδατάνθρακες και ελάχιστη πρωτεΐνη.

Είναι πηγή βιταμίνης C και B6, ενώ περιέχει επίσης ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και φολικό οξύ.

1