Rate this post

Την ευκαιρία μιας δωρεάν κλινικής εξέτασης και ελέγχου των σπίλων προσφέρουν δερματολόγοι και νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα από 9 έως 13 Μαΐου, στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος.

Η σημασία της πρόληψης είναι σημαντική, καθώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Κάθε χρόνο σημειώνονται 30.000 νέα περιστατικά της πάθησης στην Ελλάδα, από τα οποία 1.500 σχετίζονται με το μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι γιατροί, η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει έως 95% τις πιθανότητες θεραπείας.

Τα μέτρα πρόληψης που προτείνουν οι δερματολόγοι:
1. Αποφεύγουμε την υπερέκθεση στον ήλιο, ειδικά τις ώρες 10.00-16.00.
2. Κάνουμε διπλή επάλειψη αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, κατά προτίμηση με SPF 30 και άνω.
3. Ποντάρουμε στο καπέλο και τα γυαλιά ηλίου, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία δημιουργεί βλάβες και στα μάτια, ενώ υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και στα βλέφαρα.
4. Φοράμε ρούχα με πυκνή ύφανση.
5. Δεν αμελούμε να απλώνουμε αντιηλιακό σε σημεία όπως η μύτη, τα δάχτυλα των ποδιών, τα αυτιά, τα χείλη.
6. Κάνουμε δερματοσκόπηση ετησίως.
7. Πηγαίνουμε αμέσως στο δερματολόγο αν παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή στο μέγεθος, το χρώμα, τα όρια ενός σπίλου, τη συμμετρία κ.ά.
8. Αποφεύγουμε τη χρήση σολάριουμ γιατί εκπέμπει ακτινοβολία UVA.
9. Σε περίπτωση που θέλουμε να εφαρμόσουμε μέικαπ, επιλέγουμε κάποιο με SPF, γιατί εκείνα που δεν προσφέρουν αντιηλιακή προστασία και απλώνονται πάνω από το αντιηλιακό μειώνουν τη δράση των φίλτρων.

Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στην πανελλαδική γραμμή 215 2158523 και ενημερωθείτε για τα ιατρεία που προσφέρουν δωρεάν δερματοσκόπηση. Εάν επιθυμείτε να εξεταστείτε σε νοσοκομείο, θα πρέπει να κλείσετε μόνοι σας ραντεβού στο τηλέφωνο του νοσοκομείου και να αναφέρετε ότι πρόκειται για την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος.

πηγή