Rate this post

Σε υψόμετρο που πλησιάζει τα 1000 μέτρα (821 μέτρα), και σε απόσταση σχεδόν μίας ώρας από το κέντρο της Καρδίτσας βρίσκεται το Σαραντάπορο.

Το Σαραντάπορο (Τοπική Κοινότητα Νεράιδας – Δημοτική Ενότητα ΙΤΑΜΟΥ), ανήκει στον δήμο ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Σαραντάπορον”. Έδρα του δήμου είναι η Καρδίτσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας.

Η διαδρομή μέχρι να φτάσει κάποιος στο Σαραντάπορο είναι από τις ομορφότερες της χώρας μας, αποτελείται από πολλές… πολλές στροφές και η θέα του απέραντου θεσσαλικού κάμπου με τα ατελείωτα έλατα δημιουργούν ιδανικές εικόνες που γαληνεύουν την ψυχη και τα μάτια!

Ένα ιστορικό χωριό όπου  βρισκόταν στο επίκεντρο των αιματηρών μαχών της Τουρκοκρατίας, στους τέσσερις ορίζοντες. Συγκεκριμένα, βρίσκεται 6 χλμ, από την μάχη στο Γρεβενοδιάσελο, περίπου 7 χλμ. από τη μάχη της Τριφύλλας, 6 χλμ. από την μάχη της Σπινάσας (Νεραϊδα), 12 χλμ. περίπου απο τη Μάχη του Προσηλιάκού και της Φιδόσκαλας και περίπου πέντε χλμ από την τοποθεσία “Βρύση Μπουκουβάλα – Γιαννουσέικα” όπου έγινε το Συνέδριο των 52 προκρίτων των Αγράφων.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι Σαρανταπορίσιοι  που μένουν σε άλλες πόλεις, μακριά από το χωριό τους, φροντίζουν να το ομορφαίνουν αλλά και να διοργανώνουν εκδηλώσεις, ώστε να το επισκέπτονται και να κρατούν τις ρίζες τους ζωντανές!
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητες
Αρκετά γνωστό είναι το πανηγύρι του Σαρανταπόρου τον Αύγουστο, με πλήθος κόσμου να πλυμμηρίζει την πλατεία του χωριού, γνωστοί καλλιτέχνες απογειώνουν το κέφι μέχρι τις πρωϊνες ώρες όπου ο χορός δεν σταματάει !
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες
Φυσικά εκτός από το μεγάλο πανηγύρι, υπάρχουν αρκετές εκδηλώσεις. 
Ο ολυμπιονίκης Κώστας Θάνος, που η καταγωγή του είναι απο το Σαραντάπορο είναι πρωτοστάτης σε αυτές τις εκδηλώσεις που αφορούν τα παιδιά, μαθαίνοντας τα, την ομορφιά του παιχνιδιού και το  «ευ αγωνίζεσθαι» στο αθλητικό παιχνίδι αλλά και στη ζωή !
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
Οι νέοι του χωριού, στα βήματα των μεγάλων, διοργανώνουν πάρτυ τόσο στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού, όσο και στο ποταμό του χωριού, το λεγόμενο AMBLA BEACH PARTY που ξεφαντώνουν σε μοντέρνους ρυθμούς μέχρι το ξημέρωμα.
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται και νύχτα

Το Σαραντάπορο λόγω της τοποθεσίας του είναι από τα πρώτα που το επισκέπτεται το χιόνι και όπως είναι φυσικό οι εικόνες είναι απλά μαγευτικές!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, δέντρο, χιόνι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΗ εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, βουνό, χιόνι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

 

Δείτε ένα όμορφο βίντεο του Βασίλη Θάνου από φωτογραφίες του Σαρανταπόρου :