Rate this post

Ποιος είπε ότι ο πλούτος της Ελλάδας έγκειται μόνο στην ομορφιά των ασύγκριτων παραλιών της; Οι ψαγμένοι φυσιολάτρες θα παραδεχτούν πως η πραγματική αξία της οφείλεται κυρίως στα γεωμορφολογικά φαινόμενα που επιδεικνύει η φύση, όπως οι
σπηλιές που υπάρχουν στα περισσότερα θαλάσσια τμήματα της χώρας μας, προσδίδοντας τους μοναδική ομορφιά. Ας δούμε λοιπόν τις 10- κατά τη γνώμη μας- πιο φημισμένες θαλάσσιες σπηλιές της πατρίδας μας:
1. Οι σπηλιές του Ποσειδώνα, Πήλιο

sphlies 1 (Custom)
Βρίσκονται στην παραλία του Λημνιώνα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Παλιάς Μιτζέλας και είναι προσιτές κυρίως δια θαλάσσης. Ιστορικά οι σπηλιές αυτές αποτέλεσαν το σημείο της καταστροφής του στόλου του Ξέρξη το 480 π.χ., ενώ μυθολογικά ήταν το ορμητήριο του Ποσειδώνα. Η εξωτικότητα της ατμόσφαιρας της περιοχής λέγεται ότι συνετέλεσε στο να πέσει η Νηρηίδα Θέτιδα στα δίχτυα του έρωτα του Πηλέα. Σήμερα, το φυσικό αυτό καταφύγιο προσφέρεται για απολαυστικές στιγμές μπάνιου με την παρέα σας ή… αν είστε ιδιαίτερα τυχεροί και με δελφίνια ή φώκιες monachus monachus, αφού εκτός από την Αλλόνησσο, βρίσκουν καταφύγιο και εκεί.

2. Γάλα (Ούζο), Κουφονήσια

sphlies 2 (Custom)
Συνεχίζοντας το δρόμο από το πανέμορφο Πορί, και αφού περάσετε ένα βράχο με μορφή ανθρώπου (ή λιονταριού – οι οπτικές διίστανται), συναντάτε έναν εξωπραγματικό σχηματισμό παραλίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν βράχο ο οποίος σαν ημικυκλική σπηλιά, αποκαλύπτει στην αγκαλιά του μια μικροσκοπική παραλία με άσπρα νερά. Το όνομα έχει προέλθει από το χρώμα που συλλαμβάνει το μάτι στην πρώτη όψη της, το λευκό, οφειλόμενο κυρίως στην άσπρη σκόνη ασβεστίου που πέφτει από το βράχο στα νερά της, κάνοντάς τα να ομοιάζουν με νερωμένο γάλα ή ούζο. Η αίσθηση απομόνωσης θα δώσει ξεχωριστό νόημα στις διακοπές σας, ιδιαίτερα για εσάς που αναζητάτε χαλάρωση μακριά από τις πολυπληθείς παραλίες.

3. Η σπηλιά του Παπανικολή, Λευκάδα

sphlies 3 (Custom)

Στρατηγική κρυψώνα – ορμητήριο του ιστορικού ελληνικού υποβρυχίου “Παπανικολής” κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στο μέγεθος και την έκτασή του, το σπήλαιο του Παπανικολή αποτελεί υπερήφανα το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο. Με μήκος 120μ., προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο για να θαυμάσουν το μεγαλείο της φυσικής ομορφιάς του, με
πλοιάρια που ξεκινούν από το Νυδρί, αφού πρόσβαση από ξηράς δεν υπάρχει. Τα καταγάλανα διάφανα νερά που αποκαλύπτουν τη θέα του βυθού, σε συνδυασμό με τους σταλακτίτες που στολίζουν την οροφή του απορροφώντας τις αποχρώσεις του γαλάζιου, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό για τους πρόθυμους να κάνουν μία στάση και να εκμεταλλευτούν την μικρή παραλία που φυλάσσεται με προστατευτική ευλάβεια στο εσωτερικό του.

4. Σπηλιά, Ύδρα

sphlies 4 (Custom)
Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού, γνωστή για τον ξεχωριστό της χαρακτήρα, τοποθετείται ακριβώς έξω από το λιμάνι του νησιού. Τα βράχια δημιουργούν μια υπερυψωμένη φυσική εξέδρα, κατάλληλη για επιδεικτικές βουτιές στα βαθιά πεντακάθαρα νερά για τα “ανήσυχα πνεύματα”, ενώ κάποια τμήματά τους έχουν επιστρωθεί με τσιμέντο, προκειμένου να προσφέρονται για ηλιοθεραπεία, για όσους ψάχνουν πιο ήρεμες στιγμές. Αποκορύφωμα της επίσκεψης αποτελεί η Υδρονέτα λίγο παραδίπλα, η οποία κινείται στο ίδιο μοτίβο, αλλά ξεχωρίζει για την αποστομωτική τοποθεσία της και το ασύγκριτο ηλιοβασίλεμα που έχει πάρει διεθνείς διακρίσεις.

5. Τρεις Σπηλιές του Παπαφραγκά, Μήλος

sphlies 5 (Custom)
Ορμητήρια των πειρατών επί Βυζαντίου, πήραν το όνομα τους από τον τελευταίο παπά Φράγκο που προστάτευε στο εσωτερικό τους τη βάρκα του. Ήδη από το ύψωμα, ο επισκέπτης αντικρίζει τους θεόρατους βράχους να υψώνονται επιβλητικά, επιτρέποντας στο νερό της θάλασσας να εισχωρήσει σε μεγάλη έκταση στο εσωτερικό τους, σχηματίζοντας μια πανέμορφη παραλία, δύσβατη, αλλά προσβάσιμη στο κοινό. Ανέγγιχτη από τον τουρισμό, αφήνει τον οδοιπόρο να θαυμάσει τη φύση σε
όλο της το μεγαλείο, βουτώντας στα γαλαζοπράσινα νερά που περιβάλλονται από ψηλούς, γυμνούς γκριζοάσπρους βράχους. Οι τολμηροί μπορούν να κάνουν το γύρω έξω από αυτούς περνώντας από τις μικρά περάσματα που έχουν δημιουργηθεί και να ανακαλύψουν και τις γύρω βραχώδεις παραλίες.

6. Μπλέ Σπηλιά, Αλόννησος

sphlies 6 (Custom)
Είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος, αλλά αξίζει πραγματικά την επίσκεψή σας λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς της. Βρίσκεται κοντά στο θαλάσσιο πάρκο του νησιού και η οροφή της είναι ντυμένη με εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Το όνομά της, αποκαλύπτει το ανεπανάληπτο χρώμα της, δωρισμένο από τη φύση σε αποχρώσεις του τιρκουάζ.

7. Σπηλιά της Ναυσικάς, Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

sphlies 7 (Custom)
Η Παλαιοκαστρίτσα είναι ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα τουριστικά θέρετρα που παντρεύει θάλασσα και πράσινο σε έναν ιδανικό συνδυασμό. Οι διψασμένοι να εξερευνήσουν το μεγαλείο της φύσης δε θα αρκεστούν μόνο στην επίσκεψη των πολυφημισμένων παραλιών. Θα επιχειρήσουν και μια βαρκάδα στα πιο απρόσιτα μέρη, όπως είναι οι σπηλιές της, κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της ιστορία. Η πιο γνωστή είναι η σπηλιά της Ναυσικάς, όπου σύμφωνα με τα ομηρικά έπη, η κόρη του βασιλιά των Φοινίκων περιέθαλψε τον Οδυσσέα. Ο ιδιαίτερος φωτισμός που αναβλύζει από το βάθος των νερών, λες και ένας κρυφός φωτισμός σε μαγνητίζει να καταδυθείς στο βυθό της, θα πείσει τους πιο επίδοξους δύτες να εξερευνήσουν τον εσωτερικό της πλούτο.

8. Γαλάζιες Σπηλιές, Ζάκυνθος

sphlies 8 (Custom)
Στην περιοχή Βολίμες, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, αποκαλύπτεται ίσως το πιο γοητευτικό σκηνικό που μπορεί να δει ο επισκέπτης της Ζακύνθου. Οι σπηλιές που σχηματίζονται στους θεόρατους βράχους, αντικατοπτρίζοντας τις άπειρες αποχρώσεις του μπλε των πεντακάθαρων νερών που τις περιβάλλουν, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στο μάτι, κάνοντάς το δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δε βρίσκεται σε παραμύθι. Οι επιβλητικοί σταλακτίτες, το βαθύ μπλε των νερών και ο εξωτικός στολισμός του βυθού με μοβ και πορτοκαλί κοράλλια γεμίζουν τον επισκέπτη με παραδεισένιες αισθήσεις. Η καλύτερη ώρα την ημέρα για επίσκεψη είναι το πρωί, όταν τα τοιχώματα ντύνονται με τις καλύτερες αποχρώσεις των νερών. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται με οργανωμένα πλοιάρια που ξεκινούν από διάφορα σημεία του νησιού, ενώ μόνο τα μικρότερα καραβάκια μπορούν να μπουν στο εσωτερικό τους.

9. Σπηλιές Πεντεκάλη και Διατρυπτή, Σκύρος

sphlies 9 (Custom)
Κρυμμένες στα απόκρημνα βράχια που πέφτουν στη θάλασσα στην ανατολική πλευρά του νησιού, είναι οι σπηλιές Πεντεκάλη, με δύο μικρές εισόδους και η Διατρυπτή, η μεγαλύτερη, επιτρέποντας την είσοδο των μικρών βαρκών. Τα πρασινόχρωμα νερά τους και οι σταλακτίτες στην οροφή τους εντυπωσιάζουν το μάτι και προσκαλούν τον επισκέπτη να απολαύσει μια χαλαρωτική βουτιά στον υδάτινο κόσμο τους.

10. Γαλάζια Σπηλιά, Καστελλόριζο

sphlies 10 (Custom)
Διεθνούς φήμης και συγκρινόμενη με το Blue Grotto του νησιού Κάπρι στην Ιταλία, η σπηλιά αυτή είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά κειμήλια της Μεσογείου. Επονομαζόμενη και “σπηλιά του Παραστά” ή “Φώκιαλη” λόγω της φιλοξενίας φωκιών monachus-monachus, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται με μικρές βάρκες ή φουσκωτά, τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της από την χαμηλή της είσοδο. Το ελαφρύ άγχος που προκαλεί η είσοδος σε αυτήν, διαδέχεται το δέος που προκαλεί το μυστηριακό σκηνικό που αποκαλύπτεται στο ενδότερο τμήμα της. Ο ψηλός της θόλος, διακοσμημένος με σταλακτίτες και ο βαθυμπλέ φωτισμός των νερών της που δημιουργείται από την εισχώρηση των ακτίνων του ήλιου στα ύδατά της, προκαλούν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα που επιτρέπει την παρομοίωσή της με παλάτι. Στο βυθό της ζουν διάφορες ποικιλίες σπάνιων ειδών ψαριών και η μορφολογία της αποτελεί ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα γεωλογικά φαινόμενα της γης, προσελκύοντας πολλούς επιστήμονες προς εξερεύνησή της. Η αίσθηση του να επιπλέεις στα φωταγωγημένα μπλε νερά είναι κάτι παραπάνω από μαγευτική και σου δίνει την εντύπωση του εξωπραγματικού, της θείας αποκάλυψης, ενώ η ιστορία που λέει ότι χρησιμοποιούνταν ως σημείο απόκρυψης πειρατικής λείας σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτή η σπηλιά κρύβει πολλούς σκοτεινούς ιστορικούς θησαυρούς.

πηγή