Rate this post

Στην όμορφη κωμόπολη της Κυνουρίας, στην Αρκαδία, θα σας υποδεχθούν με τη φράση «Καούρ εκάματε», κι έτσι θα σας καλωσορίσουν, στην τσακώνικη διάλεκτο, σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Πελοποννήσου.

Χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους, στη σκιά του Πάρνωνα, το Λεωνίδιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 90 χιλιομέτρων από την Τρίπολη. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο κόκκινος βράχος, που ορθώνεται αγέρωχος πάνω από τον οικισμό και «σημαδεύει» το τοπίο με την επιβλητική παρουσία του.

Το όνομά του λέγεται πως το πήρε από το εκκλησία του Αγίου Λεωνίδα, που αναφέρεται σε χρυσόβουλο του 1293, ενώ τα αρχοντικά σπίτια του Λεωνιδίου αποτυπώνουν στο σήμερα την ακμή του παρελθόντος- κάποια έχοντας τη μορφή πύργου. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η αγορά, στο κέντρο της πόλης.

Οι κάτοικοι είναι τσακώνικης καταγωγής και κάποιοι μιλούν ακόμα την τσακώνικη διάλεκτο.

Η περιοχή φημίζεται για τη μελιτζάνα της, την περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα, για την οποία διοργανώνεται μεγάλη γιορτή τον Αύγουστο. Ιδιαίτερο χρώμα έχουν οι εκδηλώσεις και το Πάσχα, με τα μικρά φωτεινά «αερόστατα» να φωτίζουν, σαν αμέτρητα αστέρια, τον ουρανό, τη νύχτα της Ανάστασης.

Αν βρεθείτε στο Λεωνίδιο με καλοκαιρία, μην παραλείψετε μια βόλτα στα μαγευτικά Πούλιθρα, που βρίσκονται δίπλα, το γραφικό χωριό με τις ειδυλλιακές παραλίες, την πανέμορφη θάλασσα και την ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Φεύγοντας, θα πάρετε μαζί σας την όμορφη ευχή «Ούρα κά, άι α πορεία ντι», δηλαδή «Ώρα καλή, λάδι ο δρόμος σου».

ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟπηγή