Rate this post

Αυτό είναι ένα από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως μνημεία ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και κατασκευαστικής ικανότητας. Ολόκληρα 1.036 μέτρα σκαμμένα μέσα στο βουνό που δεσπόζει πάνω από το Πυθαγόρειο της Σάμου, γι’ αυτό και από το 1992 έχει περιληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το Ευπαλίνειο Υδραγωγείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε γύρω στα 550 π.Χ. για να υδρεύει, με ασφάλεια και υψηλές προδιαγραφές υγιεινής, την αρχαία πόλη της Σάμου, δηλαδή το σημερινό Πυθαγόρειο. Αλλά θέλω να σας εξομολογηθώ ότι δεν μπαίνω εκεί μέσα με τίποτα στον κόσμο. Πιστεύω ότι θα πάθω panic attack ή αλλιώς κρίση κλειστοφοβίας. Την έχω πάθει μια φορά στις πυραμίδες και δεν θέλω να το ξαναπάθω.

Εμφάνιση newego_LARGE_t_420_55433054_type13172.jpg

Λειτούργησε με επιτυχία για 1.100 χρόνια. Η μοναδικότητά του οφείλεται στο «αμφίστομο όρυγμά» του – έτσι το αναφέρει ο Ηρόδοτος – που λαξεύτηκε στον βράχο από δυο αρχαία συνεργεία, τα οποία ξεκίνησαν το ένα από τη βόρεια πλευρά και το άλλο από τη νότια και συναντήθηκαν στη μέση της διαδρομής.

Είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που περιλαμβάνει, εκτός από το όρυγμα, δεξαμενή, προσαγωγό και υπόγειο αστικό αγωγό. Όλοι έχουν απορήσει πως το κατάφεραν οι αρχαίοι αυτό το έργο. Πως κατάφεραν χωρίς τεχνολογία κλπ. να σκάψουν από δύο διαφορετικά σημεία και να συναντηθούν.

Η συστηματική ανασκαφή του Ευπαλίνειου πραγματοποιήθηκε το 1971-73 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Διευθυντής του τότε ήταν ο ……

 

Διαβάστε περισσότερα…