Rate this post

Αυτοματοποιημένο σύστημα κατασχέσεων για όσους οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο τίθεται σε εφαρμογή το 2017 έπειτα από απαίτηση των δανειστών. Με το νέο σύστημα ουσιαστικά δεν θα απαιτείται η φυσική παρουσία εφοριακών για να γίνονται οι κατασχέσεις καθώς αυτόματα θα εντοπίζει τους οφειλέτες και θα λαμβάνει μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου.

Εν ολίγοις το νέο λογισμικό με το που περάσει η ημερομηνία πληρωμής κάποιου φόρου θα το καταχωρεί ως ληξιπρόθεσμη οφειλή και σε 15 μέρες θα στέλνεται σήμα προς τις τράπεζες για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και στα δικαστικά τμήματα των εφοριών προκειμένου να αναζητηθεί η περιουσία του (ακίνητα, σκάφη κ.λ.π.).

Η διαδικασία αυτή σε συνδυασμό με το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το οποίο επίσης δρομολογείται τόσο για οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ταμεία όσο και προς τις τράπεζες επί της ουσίας επιχειρούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες που τώρα “βαλτώνουν” υπό το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναφέρεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να είναι έτοιμο το στρατηγικό σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 92 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα ζητούν να διαγραφούν όσα ληξιπρόθεσμα είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.

Εν τω μεταξύ στο προσχέδιο γίνεται αναφορά για τη νομοθέτηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με υποχρεωτική εφαρμογή μηχανημάτων POS μέχρι τον Ιούνιο του 2017 σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους παραβάτες.

Επιπρόσθετα, με βάση το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για:

– Ενεργοποίηση διατάξεων νόμου έως τον Μάρτιο του 2017, η οποία θα περιλαμβάνει «ελάφρυνση χρέους» για ανείσπρακτο ΦΠΑ που σχετίζεται με απλήρωτα τιμολόγια αγαθών και υπηρεσιών.

– Μελέτη, έως τον Μάρτιο του 2017, της πιθανότητας εισαγωγής ενός συστήματος τακτικών μηνιαίων πληρωμών, των φόρων μεμονωμένων φορολογούμενων.

– Η Φορολογική Διοίκηση και το ΚΕΑΟ θα πρέπει έως το Φεβρουάριο του 2017 να κατηγοριοποιήσουν τους οφειλέτες με βάση την οικονομική τους κατάσταση σε συνάρτηση με την ικανότητα να πληρώσουν, κάνοντας μία λίστα των μεγαλύτερων οφειλετών. Η ιεράρχηση των υποθέσεων θα γίνει με βάση τις προοπτικές είσπραξης. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία είσπραξης φόρων και εισφορών από τη φορολογική διοίκηση.

Μέσα σε όλα αυτά θα συσταθεί την επόμενη χρονιά και ειδικό Σώμα Ελεγκτών το οποίο θα είναι υπό τη σκέπη των οικονομικών εισαγγελέων και το οποίο θα χειρίζεται μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς.

Το νέο σώμα θα στελεχωθεί με επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι θα αναλάβουν να διευκολύνουν το έργο των εισαγγελέων Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος για να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

1