Μοναδικό, πεντανόστιμο, απλό και εύκολο γλυκό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας αλλά και για τα παιδιά!
Η φιτούρα ή φριτούρα είναι παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου, συνήθως προσφέρεται στην γιορτή του Αγίου Διονυσίου!

 

Η φυτούρα (ή φριτούρα κατά το λεξικό του Λεωνίδα Ζώη), δεν είναι τίποτα άλλο από μια πηχτή κρέμα που φτιάχνεται από σιμιγδάλι και νερό. Στη συνέχεια καλουπώνεται σε ταψί, κρυώνει, κόβεται σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, τηγανίζεται και πασπαλίζεται με κανελλοζάχαρη. Η εξωτερική κρούστα είναι και αυτή που απογειώνει το γλυκό γιατί είναι τραγανή με έντονη τη γεύση της κανέλλας.

Σχετική εικόνα


Tα υλικά για την φιτούρα


1100 ml. νερό
300 gr. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
για το σερβίρισμα
Ζάχαρη κρυσταλλική
Κανέλα


Εκτέλεση Συνταγής


Βάζουμε το νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, σε πολύ μικρές ποσότητες για να μην σβολιάσει και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ ή ταψί 35 x 25 που έχουμε λαδώσει πολύ καλά.
Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και λαδώνουμε και την επιφάνεια του βρασμένου σιμιγδαλιού, ελαφρά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 12-15 ώρες, άν είναι καλοκαίρι τοποθετήστε στο ψυγείο!
Μετά από 12 ώρες χαράσουμε σε κομμάτια τριγωνικά ή άν θέλετε κόβετε με κουπ πάτ, τετράγωνα και στρόγγυλα κομμάτια!
Σε ένα πλατύ βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά.
Tηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια και από τις δύο πλευρές.
Ακουμπάμε τις τηγανισμένες φιτούρες σε χαρτί απορροφητικό για να τραβήξει το περιττό λάδι!
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε!

1