Μια παραδοσιακή λιχουδιά από το ιδιαίτερο νησί του Νίκου Τσελεμεντέ.

Μοιάζει λίγο στη γεύση με τα κρητικά καλτσούνια, αλλά είναι λίγο πιο γλυκιά και ζουμερή. Συνηθίζεται να τη φτιάχνουν το Πάσχα, αλλά όποτε και να επισκεφθεί κανείς το πανέμορφο νησάκι των Δυτικών Κυκλάδων θα τη βρει σε όλους τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία. Εμείς την τρώγαμε σχεδόν κάθε μέρα για πρωινό στο πασίγνωστο ζαχαροπλαστείο «Γεροντόπουλος» και στην καφετέρια «Βεράντα» -και τα δύο βρίσκονται στην Απολλωνία, τη χώρα της Σίφνου. Πάντως είναι πανεύκολη και μπορεί ο καθένας να τη φτιάξει μόνος του στο σπίτι. Υπάρχουν συνταγές που τη θέλουν να έχει για βάση της φύλλο και άλλες που τη θέλουν άνευ. Εμείς επιλέξαμε τη συνταγή του Νίκου Τσελεμεντέ ως ίσως την πιο κοντινή στην αυθεντική. Δεν την έχουμε φτιάξει, οπότε αναμένουμε τις δικές σας φωτογραφίες.


image

 

Μελόπιτα

 

Υλικά

  • 1.300 γρ. μυζήθρα ανάλατη, νωπή (ή ανθότυρο)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3 φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • 1 χούφτα αλεύρι
  • 10 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα + επιπλέον για πασπάλισμα
  • Για τη ζύμη
  • 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • λίγο αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα ή μπέικιν πάουντερ
  • νερό, όσο πάρει

 

Διαδικασία

Ζύμη

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το ανάλογο νερό, το βούτυρο, λίγο αλάτι και τη σόδα ή το μπέικιν πάουντερ μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή όπως του ψωμιού.

Γέμιση

Σε άλλη λεκάνη ζυμώνουμε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα χωρίς σβώλους. Προσθέτουμε το μέλι, το αλεύρι, ένα-ένα τα αυγά καθώς και την κανέλα.

Συναρμολόγηση

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο που να αρκεί να καλύψει ένα μέτριο ταψί (πάτο και τοιχώματα). Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και βάζουμε μέσα το φύλλο. Έπειτα αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και αφού κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια σαν του μπακλαβά.

πηγή