Τα ματσάτα, είδος χειροποίητων μακαρονιών, αποτελούν τη διασημότερη σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας της Φολεγάνδρου. Συνοδεύουμε με κρέας, κατά προτίμηση με κόκορα ή κουνέλι κοκκινιστό, και με Χωριό Γραβιέρα τριμμένη.

Η φήμη και η ζήτησή τους έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό η Misko τα έχει συμπεριλάβει στη σειρά των πέντε γνωστότερων παραδοσιακών ζυμαρικών απ’ όλη την Ελλάδα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια σκληρή και ομοιογενή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά περίπου.
  2. Στη συνέχεια ανοίγουμε 4-5 κομμάτια φύλλο χοντρό και πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι.
  3. Τυλίγουμε κάθε φύλλο σε ρολό και με ένα μαχαίρι το κόβουμε από την άκρη προς τα μέσα σε λεπτές φέτες για να φτιάξουμε τη ματσάτα.Αποτέλεσμα εικόνας για Ματσάτα
  4. Ρίχνουμε τη ματσάτα σε νερό που βράζει και που έχουμε προηγουμένως αλατίσει, και τη βράζουμε για 5 λεπτά.
  5. Τη σουρώνουμε και τη σερβίρουμε σε μια πιατέλα συνοδεύοντάς τη με κόκορα ή κουνέλι κοκκινιστό και πασπαλισμένα με τριμμένη γραβιέρα Χωριό.

1