Παραδοσιακά πιάτα της Κρήτης

Όσοι έχουν πάει σε αυτό το όμορφο νησί με τη μεγάλη ιστορία και τις ατέλειωτες ομορφιές, σίγουρα θυμούνται την πολύ καλή φιλοξενία των Κρητικών καθώς και τα τοπικά εδέσματα και τα κεράσματά τους. Πέρα από το γαμοπίλαφο με το ρύζι μαγειρεμένο σε ζωμό από γίδα, τον ντάκο με τη ντομάτα και το παξιμάδι και το μοναδικό ανωγιανό καπνιστό απάκι,...

Συνταγή για εύκολα και γρήγορα μελομακάρονα!

Πλησιάζουν οι γιορτές και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, είναι τα μελομακάρονα. Μικροί και μεγάλοι τρελαίνονται για την γεύση τους, ενώ όταν κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι τρώγονται μονομιάς! Οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να τα αγοράζουμε από ζαχαροπλαστεία, γιατί η διαδικασία εκτέλεσής τους, φαντάζει ακατόρθωτη! Κι όμως. Εμείς σας έχουμε την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή....

Ματσάτα Φολεγάνδρου

Τα ματσάτα, είδος χειροποίητων μακαρονιών, αποτελούν τη διασημότερη σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας της Φολεγάνδρου. Συνοδεύουμε με κρέας, κατά προτίμηση με κόκορα ή κουνέλι κοκκινιστό, και με Χωριό Γραβιέρα τριμμένη. Η φήμη και η ζήτησή τους έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό η Misko τα έχει συμπεριλάβει στη σειρά των πέντε γνωστότερων παραδοσιακών ζυμαρικών απ’ όλη την Ελλάδα. ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια...

Γαμοκούλουρα Κρήτης

Προετοιμασία 30 λεπτά Αναμονή 1 βράδυ και 2 ώρες Μαγείρεμα 40 λεπτά Υλικά για 2 κουλούρες Υλικά-3 κιλά αλεύρι άσπρο -½ κιλό ζάχαρη -3 φακελάκια μαγιά -½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη -3 κουτ. σούπας κόλιαντρο κοπανισμένο -3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο -1½ λίτρο νερό ζεστό -½ κουτ. γλυκού αλάτι -1 φακελάκι σουσάμι Προετοιμασία 30 λεπτά Αναμονή 1 βράδυ και 2 ώρες Μαγείρεμα 40 λεπτά Υλικά για 2 κουλούρες Eκτέλεση Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το 1 κιλό αλεύρου...

Σουφικό από την Ικαρία

Παραδοσιακό ικαριώτικο φαγητό με λαχανικά εποχής, που γίνεται εύκολα και γρήγορα στην κατσαρόλα. Το πιο διαδεδομένο φαγητό της Ικαρίας είναι το σουφικό. Με μια πρώτη ματιά σου δίνει την εντύπωση ότι μοιάζει με το μπριάμ, όμως έχει πολλές διαφορές τόσο στην εικόνα και στη γεύση, όσο και στην παρασκευή του. Το σουφικό είναι το φαγητό που αξιοποιεί τα ζαρζαβατικά του Ικαριώτικου...

Xωριάτικη χορτόπιτα με ξυνομυζήθρα και μυρωδικά

Όσοι πάμε στα χωριά μας, μία από τις πρώτες γεύσεις που μας δίνουν να φάμε είναι οι πίτες. Γλυκές ή αλμυρές οι χωριάτικες πίτες είναι τόσο γευστικές που ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα δοκιμάσουν και δεν θα θέλουν και δεύτερο κομμάτι. Σας έχουμε μία πολύ καλή πρόταση, μία παραδοσιακή χωριάτικη χορτόπιτα με ξυνομυζήθρα και μυρωδικά. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι...

Τοπικά φαγητά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (εικόνες)

Σε οποιονδήποτε μέρος και να πάμε το μόνο σίγουρο είναι πως θα δοκιμάσουμε, έστω μία φορά τα τοπικά εδέσματα. Ξεχωριστές συνταγές, μυστικά μαγειρέματος που χάνονται στο βάθος του χρόνου, περίεργες γεύσεις που κάνουν τον ουρανίσκο μας να ερωτεύεται κάθε μπουκιά ! Ας δούμε κάποια τοπικά φαγητά από ορισμένες περιοχές της Ελλάδας : Στη Σίφνο: Ρεβιθάδα. Μία άλλη άποψη, για ένα φαγητό...

Κερκυραϊκή παστιτσάδα

Προετοιμασία: 40 λεπτά. Μαγείρεμα: 2 ώρες και 25 λεπτά. Μερίδες: 6. Δυσκολία: μέτριο Υλικά συνταγής κόκορας ή κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής: 1 γύρω στο 1½ – 2 κιλά κομμένα σε μερίδες κανέλα: 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο: 4 σκελίδες, κομμένες σε λεπτά φετάκια ελαιόλαδο: 6 κουταλιές της σούπας κρεμμύδια: 2 κομμένα σε φέτες ξίδι από λευκό κρασί: 1/2 φλιτζάνι ντοματοπελτές: 1 κουταλιά της σούπας, διαλυμένος στο ξίδι ντομάτες: 4-5...

Κρητικά Κρομμυδοκαλίτσουνα

Κλειστά, νόστιμα τηγανητά πιτάκια με χανιώτικη καταγωγή είναι τα κρομμυδοκαλίτσουνα. Νοστιμιά που επιδέχεται πολλές παρεμβάσεις, συνταγή με απλά υλικά.  Το συνθετικό  –καλιτσούνι που συναντούμε σε πολλά πιτάκια τηγανιού κυρίως της Δυτικής Κρήτης (κρομμυδοκαλίτσουνα, χορτοκαλίτσουνα , μυζηθροκαλίτσουνα κλπ)  παραπέμπει στο ιταλικό calzone. Υλικά (για το ζυμάρι) • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 60 ml. παρθένο ελαιόλαδο • 180 ml. νερό • 1 πρέζα αλάτι •...

Πέντε Παραδοσιακά Κρητικά Φαγητά

 Ντάκος Ο ντάκος (αλλιώς γνωστός και σαν κουκουβάγια ή παξιμάδι) είναι παραδοσιακό κρητικό πιάτο. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ” τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μυζήθρα σε σβώλους. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ...