“ΦΥΤΟΥΡΑ”, η Ζακυνθινή

Μοναδικό, πεντανόστιμο, απλό και εύκολο γλυκό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας αλλά και για τα παιδιά! Η φιτούρα ή φριτούρα είναι παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου, συνήθως προσφέρεται στην γιορτή του Αγίου Διονυσίου!   Η φυτούρα (ή φριτούρα κατά το λεξικό του Λεωνίδα Ζώη), δεν είναι τίποτα άλλο από μια πηχτή κρέμα που φτιάχνεται από σιμιγδάλι και νερό. Στη συνέχεια καλουπώνεται σε...

Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Εδέσματα της Ελλάδας!

Στην Ελλάδα η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές! Για τους Έλληνες όμως τα Χριστούγεννα, πέρα από την σημασία της θρησκείας, συνδυάζονται βαθύτατα, με την οικογένεια και το φαγητό, που αυτές τις γιορτινές ημέρες θα φέρει κοντά την οικογένεια! Στο πέρασμα των χρόνων τα παραδοσιακά έθιμα σχετικά με το φαγητό συνδυάστηκαν με διεθνής επιρροές από όλο τον κόσμο! Την...

Φρουτάλια, παραδοσιακή κυκλαδίτικη συνταγή.

Φρουτάλια ή φουρτάλια Παραδοσιακή κυκλαδίτικη συνταγή. Παχιά ομελέτα με λουκάνικα από την Ανδρο και πατάτες κομμένες σε ροδέλες. Υλικά (για 4 άτομα) 4 μέτρια λουκάνικα, αν γίνεται χωριάτικα, αλλά χωρίς πολλά καρυκεύματα 4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες ροδέλες 8 αυγά (αν βρείτε χωριάτικα έχει καλώς) 2/3 κούπας τυρί τριμμένο (βολάκι ανδριώτικο ή ξερή μυζήθρα μαζί με κεφαλοτύρι) 1/2 κούπα  γάλα μια μικρή χούφτα φύλλα δυόσμου Ελαιόλαδο Αλάτι και...

Παραδοσιακά πιάτα της Κρήτης

Όσοι έχουν πάει σε αυτό το όμορφο νησί με τη μεγάλη ιστορία και τις ατέλειωτες ομορφιές, σίγουρα θυμούνται την πολύ καλή φιλοξενία των Κρητικών καθώς και τα τοπικά εδέσματα και τα κεράσματά τους. Πέρα από το γαμοπίλαφο με το ρύζι μαγειρεμένο σε ζωμό από γίδα, τον ντάκο με τη ντομάτα και το παξιμάδι και το μοναδικό ανωγιανό καπνιστό απάκι,...

Συνταγή για εύκολα και γρήγορα μελομακάρονα!

Πλησιάζουν οι γιορτές και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, είναι τα μελομακάρονα. Μικροί και μεγάλοι τρελαίνονται για την γεύση τους, ενώ όταν κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι τρώγονται μονομιάς! Οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να τα αγοράζουμε από ζαχαροπλαστεία, γιατί η διαδικασία εκτέλεσής τους, φαντάζει ακατόρθωτη! Κι όμως. Εμείς σας έχουμε την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή....

Ματσάτα Φολεγάνδρου

Τα ματσάτα, είδος χειροποίητων μακαρονιών, αποτελούν τη διασημότερη σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας της Φολεγάνδρου. Συνοδεύουμε με κρέας, κατά προτίμηση με κόκορα ή κουνέλι κοκκινιστό, και με Χωριό Γραβιέρα τριμμένη. Η φήμη και η ζήτησή τους έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό η Misko τα έχει συμπεριλάβει στη σειρά των πέντε γνωστότερων παραδοσιακών ζυμαρικών απ’ όλη την Ελλάδα. ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια...

Γαμοκούλουρα Κρήτης

Προετοιμασία 30 λεπτά Αναμονή 1 βράδυ και 2 ώρες Μαγείρεμα 40 λεπτά Υλικά για 2 κουλούρες Υλικά-3 κιλά αλεύρι άσπρο -½ κιλό ζάχαρη -3 φακελάκια μαγιά -½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη -3 κουτ. σούπας κόλιαντρο κοπανισμένο -3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο -1½ λίτρο νερό ζεστό -½ κουτ. γλυκού αλάτι -1 φακελάκι σουσάμι Προετοιμασία 30 λεπτά Αναμονή 1 βράδυ και 2 ώρες Μαγείρεμα 40 λεπτά Υλικά για 2 κουλούρες Eκτέλεση Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το 1 κιλό αλεύρου...

Σουφικό από την Ικαρία

Παραδοσιακό ικαριώτικο φαγητό με λαχανικά εποχής, που γίνεται εύκολα και γρήγορα στην κατσαρόλα. Το πιο διαδεδομένο φαγητό της Ικαρίας είναι το σουφικό. Με μια πρώτη ματιά σου δίνει την εντύπωση ότι μοιάζει με το μπριάμ, όμως έχει πολλές διαφορές τόσο στην εικόνα και στη γεύση, όσο και στην παρασκευή του. Το σουφικό είναι το φαγητό που αξιοποιεί τα ζαρζαβατικά του Ικαριώτικου...

Xωριάτικη χορτόπιτα με ξυνομυζήθρα και μυρωδικά

Όσοι πάμε στα χωριά μας, μία από τις πρώτες γεύσεις που μας δίνουν να φάμε είναι οι πίτες. Γλυκές ή αλμυρές οι χωριάτικες πίτες είναι τόσο γευστικές που ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα δοκιμάσουν και δεν θα θέλουν και δεύτερο κομμάτι. Σας έχουμε μία πολύ καλή πρόταση, μία παραδοσιακή χωριάτικη χορτόπιτα με ξυνομυζήθρα και μυρωδικά. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι...

Τοπικά φαγητά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (εικόνες)

Σε οποιονδήποτε μέρος και να πάμε το μόνο σίγουρο είναι πως θα δοκιμάσουμε, έστω μία φορά τα τοπικά εδέσματα. Ξεχωριστές συνταγές, μυστικά μαγειρέματος που χάνονται στο βάθος του χρόνου, περίεργες γεύσεις που κάνουν τον ουρανίσκο μας να ερωτεύεται κάθε μπουκιά ! Ας δούμε κάποια τοπικά φαγητά από ορισμένες περιοχές της Ελλάδας : Στη Σίφνο: Ρεβιθάδα. Μία άλλη άποψη, για ένα φαγητό...