ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατσίκι κοκκινιστό με αμπελοφάσουλα από τη Κίμωλο

Η πανέμορφη Κίμωλος, μια ανάσα ταξίδι από τη Μήλο, είναι αυτό που τραγουδάνε οι ντόπιοι στα πανηγύρια τους: «Kίμουλό μου, παράδεισό μου». Οι Ενετοί κατακτητές την ονόμασαν Αρτζεντιέρα (ασημένια) γιατί στην όψη του φεγγαριού το χώμα και το πέτρωμά της αποκτούσαν μια ασημένια απόχρωση. Σπαρμένη με εκκλησάκια και ιστορικά κατάλοιπα, σαγηνεύει με την ομορφιά των ηφαιστειογενών πετρωμάτων και της κιμωλίας γης,...

Ελληνικός λουκουμάς με ζάχαρη- Η μυστική συνταγή που τους κάνει αφράτους μέσα και τραγανούς απ’ έξω!

Τα παιδιά τρελαίνονται για τη γεύση του ζαχαρένιου ελληνικού λουκουμά που μάθαμε και γευτήκαμε για πρώτη φορά στην παραλία μαζί με τους γονείς μας. Οι περισσότερες παιδικές μας αναμνήσεις, ειδικά το καλοκαίρι στην παραλία είναι συνδυασμένες με τον λουκουμά.Η ιστορία όμως, επαναλαμβάνεται με τα παιδιά μας και θα συνεχίζεται σίγουρα για πολλά χρόνια ακόμη. Αντί να τρέχεις όμως στην...

Τυροπιτάρι, η νόστιμη τηγανητή τυρόπιτα της Εύβοιας

Όποιο menu κι αν κοιτάξετε στα εστιατόρια όλης της Εύβοιας, στα “ορεκτικά”, θα βρείτε το τυροπιτάρι. Η παραδοσιακή τηγανητή τυρόπιτα δε λείπει βέβαια και από κανένα Ευβοιώτικο σπίτι συνοδεύοντας το κυρίως πιάτο.  Υλικά: Για την ζύμη 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 220-250γρ. νερό (όσο πάρει) 2 κουταλιές της σούπας ξύδι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 90γρ λάδι Για την...

Λαδένια από την Κίμωλο

Μια αιγαιοπελαγίτικη πίτσα, από την γραφική Κίμωλο. Όμορφη συνταγή, που μας θυμίζει ότι στη μαγειρική δεν έχει σημασία το κόστος των υλικών, αλλά η έμπνευση και η αγάπη γι' αυτό που φτιάχνεις! Κι αν αναζητούμε κάτι χορταστικό από το πρωί, για να μας κρατήσει όλη μέρα, έχουμε βρει την τέλεια λύση! Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το μισό από...

Συνταγή για Αγιορείτικο ψωμί!

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν σκεφτεί να φτιάξουν μόνοι τους το ψωμί. Δεν είναι κάτι δύσκολο, απλά πρέπει να βρείς την κατάλληλη συνταγή, ώστε να πετύχεις να είναι ένα γευστικό ψωμί, αλλά παράλληλα να μπορεί να φαγωθεί και μετά και από κάποιες μέρες! Λοιπόν ας δούμε τη συνταγή και τα βήματα για το πως φτιάχνουμε ένα αυθεντικό Αγιορείτικο ψωμί : ...

7 νησιώτικες παραδοσιακές συνταγές

Αιγαίο, Ιόνιο, Ικάριο Πέλαγος... Όπου κι αν ταξιδέψετε, το φαγητό θα παίξει σίγουρα σημαντικό ρόλο στις διακοπές σας. Αν πάλι δεν επισκεφθείτε κάποιο νησί, μεταφέρετε τη νησιώτικη γεύση στο σπίτι σας με 7 παραδοσιακές συνταγές.   Μαρμαρίτες Σκύρου Οι μαρμαρίτες είναι πίτες που φτιάχνονται τη παραμονή των Φώτων. Υπάρχουν δυο είδη: αυτές που φτιάχνονται με κόκκινο κολοκύθι και με μυζήθρα ή τυρί...

Λωλή Σίφνου

Η Σίφνος είναι τέτοιος τόπος με τις υπέροχες μαγείρισσές της, αλλά και τα ταβερνάκια της που προσφέρουν στο σύνολό τους καλό φαγητό. Αρχής γενομένης από τη περίφημη ρεβιθάδα του νησιού και το μαστέλο (μαριναρισμένο κρέας, σιγομαγειρεμένο στο ομώνυμο, πήλινο σκεύος) ως τους ψευτοκεφτέδες, τα μπουρέκια, τη «λωλή» (γλυκιά κολοκυθόπιτα), τα υπέροχα αμυγδαλωτά  και τη μελόπιτα. Σήμερα θα δούμε πως φτιάχνετε...

“ΦΥΤΟΥΡΑ”, η Ζακυνθινή

Μοναδικό, πεντανόστιμο, απλό και εύκολο γλυκό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας αλλά και για τα παιδιά! Η φιτούρα ή φριτούρα είναι παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου, συνήθως προσφέρεται στην γιορτή του Αγίου Διονυσίου!   Η φυτούρα (ή φριτούρα κατά το λεξικό του Λεωνίδα Ζώη), δεν είναι τίποτα άλλο από μια πηχτή κρέμα που φτιάχνεται από σιμιγδάλι και νερό. Στη συνέχεια καλουπώνεται σε...

Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Εδέσματα της Ελλάδας!

Στην Ελλάδα η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές! Για τους Έλληνες όμως τα Χριστούγεννα, πέρα από την σημασία της θρησκείας, συνδυάζονται βαθύτατα, με την οικογένεια και το φαγητό, που αυτές τις γιορτινές ημέρες θα φέρει κοντά την οικογένεια! Στο πέρασμα των χρόνων τα παραδοσιακά έθιμα σχετικά με το φαγητό συνδυάστηκαν με διεθνής επιρροές από όλο τον κόσμο! Την...

Φρουτάλια, παραδοσιακή κυκλαδίτικη συνταγή.

Φρουτάλια ή φουρτάλια Παραδοσιακή κυκλαδίτικη συνταγή. Παχιά ομελέτα με λουκάνικα από την Ανδρο και πατάτες κομμένες σε ροδέλες. Υλικά (για 4 άτομα) 4 μέτρια λουκάνικα, αν γίνεται χωριάτικα, αλλά χωρίς πολλά καρυκεύματα 4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες ροδέλες 8 αυγά (αν βρείτε χωριάτικα έχει καλώς) 2/3 κούπας τυρί τριμμένο (βολάκι ανδριώτικο ή ξερή μυζήθρα μαζί με κεφαλοτύρι) 1/2 κούπα  γάλα μια μικρή χούφτα φύλλα δυόσμου Ελαιόλαδο Αλάτι και...